Џејк Џиленхол — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 99: Ред 99:
{{Commonscat|Jake Gyllenhaal}}
{{Commonscat|Jake Gyllenhaal}}


== Спољашње везе ==
*{{imdb name|id=0350453|name=Џејк Џиленхол}}
* {{PORT.rs-person|134298|Jake Gyllenhaal}}


{{DEFAULTSORT:Џиленхол, Џејк}}
{{DEFAULTSORT:Џиленхол, Џејк}}

Верзија на датум 7. јун 2012. у 18:27

Џејк Џиленхол
Лични подаци
Пуно имеЏејкоб Бенџамин Џиленхол
Датум рођења19. децембар 1980.
Место рођењаЛос Анђелес, Калифорнија, САД
Званични веб-сајт
Званична презентација
Веза до IMDb-а

Џејк Џиленхол (енгл. Jake Gyllenhaal) је амерички глумац, рођен 19. децембра 1980. године у Лос Анђелесу (Калифорнија). Номинован је за Оскар за најбољу споредну мушку улогу у филму Планина Броукбек.

Детињство

Џејк је син режисера Стивена Џиленхола и сценаристкиње Наоми Фонер, и брат глумице Меги Џиленхол. Његов отац је потомак шведске племићке породице, а мајка је Њујорчанка јеврејског порекла. Џејкова Бар Мицва је прослављена у дому за бескућнике, зато што су његови родитељи тиме хтели да му усаде осећај одговорности за његов привилегован живот. Зато не чуди што је Џејк касније радио као обезбеђење и возач аутобуса, како би се издржавао.

Први сусрет са филмом имао је са свега 11 година, када се нашао у малој улози у комедији City Slickers, из 1991. године. Следеће године су му родитељи забранили да глуми у филму The Mighty Ducks, зато што би га снимање два месеца одвојило од куће.

Каријера

1990 - 2004: Први филмови и „Дони Дарко“

Након филма City Slickers Џејк се пријављује на разне аудиције и кастинге те стога добија улоге у филмовима A Dangerous Woman (заједно са сестром Меги), 1998. у комедији Homegrown, затим заједно са мајком, у кулинарској представи Molto Mario... Све филмове у којима је глумио до уписа на Колумбија Универзитет, режирали су његови родитељи. На Колумбији бира смер „Источњачке религије и филозофија“, али га напушта после две године студирања.

Први филм у коме добија главну улогу је October Sky из 1999. године, који је зарадио 32 милиона долара. Џејк је тада добио прве критике.

Филм Дони Дарко, из 2001. године, је други велики Џејков филм. Прича је смештена у 1988. годину, када проблематични тинејџер, након блиског сусрета са смрћу, упознаје зеца Френка, који му говори о крају света који се ближи. Након улоге у том, сада култном филму, Џиленхол постаје запажен, како од критике, тако и од стране медија. Након Донија уследио је низ улога у комерцијалним, нискобуџетним филмовима: Highway из 2002., The Good Girl са Џенифер Енистон, Bubble Boy... 2002. године добија улогу Џоа у филму Moonlight Mile, заједно са Дастином Хофманом и Сузан Сарандон. Џејк је 2002., такође требао да буде у улози Спајдермена у филму Спаједермен 2, али ту улогу ипак добија Тоби Мегвајер. Пре него што добије једну од својих најбољих улога у каријери, Џек ће се на платну наћи са Денисом Квејдом, у блокбастеру из 2004., Дан после сутра.

2005 - 2009: Планина Броукбек

Улога Џека Твиста у филму Планина Броукбек, сматра се најуспешнијом Џејковом улогом. Планина Броукбек крије причу о два младића који се, чувајући овце на Броукбеку '63., заљубљују један у другог, и ту сексуалну и емотивну везу одржавају годинама, упркос свим породичним, економским или емотивним проблемима са којима се сукобљавају. Због хомосексуалне потке филм је био медијски праћен и пре него што је премијерно приказан, а често је називан каубојски геј-филм. Поред, Џиленхола, главне улоге још тумаче и Хит Леџер и Ен Хатавеј, а драму је режирао Анг Ли. Планина Броукбек је добио велики број награда, од којих су најпрестижније Златни лав на Филмском фестивалу у Венецији, четири Златна глобуса, четири БАФТА награде, и три Оскара. Џејк Џиленхол је био номинован за најбољу споредну мушку улогу, али је изгубио од Џорџа Клунија. Ипак, био је награђен БАФТА наградом за најбољег глумца у споредној улози као и МТВ наградом за најбољи пољубац, коју је дели са Хитом Леџером. На гласине о његовој сексуалној орјентацији које су кружиле те године Џејк је рекао да га никад није мушкарац сексуално привлачио, али да не би био изненађен уколико би се то једног дана десило.

Након Планине Броукбек, сада већ афирмисан глумац Џејк Џиленхол, добија улоге у филмовима Proof, са Гвинет Палтроу и Ентонијем Хопкинсом, Jarhead, The Man Who Walked Between the Towers, a добио је понуду за филм Бетмен почиње, коју му је преотео Кристијан Бејл. 2007. године добија улогу у трилеру Зодијак, као и у филму Rendition, у којем су му партнери Мерил Стрип и Рис Видерспун, са којом је касније био у вези.

Магазин People је Џејка прогласио једним од најлепших људи 2006. године. Хиљаде геј и би људи, на сајту afterElton.com, га је прогласило најзгоднијим мушкарцем на планети.

2010 - данас: Љубав и други лекови

Још један веома успешан филм у Џејковој каријери је Принц од Персије - песак времена из 2010. године, у коме он тумачи главну улогу. Следеће године играо је главну улогу у романтичној драми Љубав и други лекови, за коју је био номинован за Златни глобус за најбољег главног глумца. Принц од Персије... је био велики биоскопски хит 2010. године, зарадивши преко 335.000.000 долара у биоскопима широм света, али и Љубав и други лекови остварио је незнатан комерцијални успех са 102.314.000 долара зараде.

Приватни живот

Џејк је упознао Рис Видерспун на снимању филма Rendition, када су медији и објавили њихову везу, али је Рис касније рекла да се тада нису забављали. Раскинули су у новембру 2009. године. Џиленхол је још познат и по томе што је члан Демократске старнке САД и по томе што је активан борац за очување животне средине.

Филмографија

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA Шаблон:Link GA

Улоге Џејка Џиленхола
Година
Српски назив
Изворни назив
Улога
Напомена
1991 City Slickers Дени Робинс
1993 Josh and S.A.M. Леон
1993 A Dangerous Woman Едвард
1998 Homegrown Jake Kahan
1999 October Sky Хомер Хикман Млађи
2001 Donnie Darko Доналд Дони Дарко
2001 Bubble Boy Џими Ливингстон
2001 Lovely and Amazing Џордан
2002 Highway Келсон
2002 Moonlight Mile Joe Nast
2002 The Good Girl Томас Вортер
2003 Abby Singer себе
2004 Дан после сутра The Day After Tomorrow Сем Хол
2005 Планина Броукбек Brokeback Mountain Џек Твист
2005 Jarhead Ентони Свофорд
2005 Proof Харолд Добс
2007 Zodiac Роберт Грејсмит
2007 Rendition Даглас Фримен
2009 Brothers Tommy Cahill
2010 Принц од Персије - песак времена Prince Dastan
2010 Nailed Howard Birdwell
2010 Love and Other Drugs Jamie Reidy
2011 Source Code у продукцији