Геније — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
48 бајтова додато ,  пре 8 година
м
Враћене измене 178.148.186.251 (разговор) на последњу измену корисника MerlIwBot
м (Враћене измене 178.148.186.251 (разговор) на последњу измену корисника MerlIwBot)
'''Геније''' ({{јез-лат|genius}} = '''[[Гениј]]''', је човеков дух заштитник) Изузетно [[интелект]]уално, [[дух]]овно и [[стваралаштво|стваралачки]] обдарена особа која је задужила [[човечанство]] својим делима у области науке, културе, уметности, политике и сл. У чисто техничком смислу, термин означава особу која на тесту интелигенције има [[Количник интелигенције|IQ]] већи од 140. У целокупној популацији број таквих људи креће се између 0,5 и 1,3,40 %{{чињеница|date=09. 2009.}}.
 
'''Геније по Канту'''
 
Лепу [[уметност]] може произвести само геније. „Геније је таленат који уметност прописује природи". Он поседује урођене душевне диспозиције помоћу којих ствара законе уметности. Лепа уметност је искључиво производ генија, истиче Кант. Али како одредити генија?
Лепу
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
може произвести само геније. „Геније је таленат који уметност прописује природи". Он поседује урођене душевне диспозиције помоћу којих ствара законе уметности. Лепа уметност је искључиво производ генија, истиче Кант. Али како одредити генија?
 
Тумачење и процењивање лепог подразумева добар укус. Произвођење лепог припада генију. Наравно, укус је неопходан генију, али постоје генијална дела лишена укуса. Да би се произвело [[уметничко дело]] није довољно поседовати укус већ и снажну [[Имагинација|имагинацију]], [[дух]] и [[разум]]. Код генија се сва ова својства стичу у највишој мери. Пошто лепа уметност није у стању да самој себи даде правила, а пошто без тих правила није уметност могућа, то је лепа уметност могућа само као творевина генија.

Мени за навигацију