Папа Пије XII — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
м r2.7.2+) (Робот: додато sh:Pio XII.
Ред 96: Ред 96:
[[sk:Pius XII.]]
[[sk:Pius XII.]]
[[sl:Papež Pij XII.]]
[[sl:Papež Pij XII.]]
[[sh:Pio XII.]]
[[fi:Pius XII]]
[[fi:Pius XII]]
[[sv:Pius XII]]
[[sv:Pius XII]]

Верзија на датум 26. јун 2012. у 00:31

Папа Пије XII
Папа Пије XII
Датум рођења(1876-03-02)2. март 1876.
Датум смрти9. октобар 1958.(1958-10-09) (82 год.)

Папа Пије XII (2. март 18769. октобар 1958), право име: Еуђенио Пачели, рођен је у Риму, у аристократској породици[тражи се извор]. Био је папа од 1939. до своје смрти 1958. године.

Пореклом из тзв. „црног племства“[тражи се извор] - „мале скупине аристократских римских породица које су остајале уз папе и после губитка њихових поседа, током огорчене борбе за стварање италијанске државе“ он је такорећи растао да би службовао у малој, али утицајној папској држави Ватикан.

Бројне анализе улоге Еуђенија Пачелија [1] показују да је он својим потезима био од велике користи Адолфу Хитлеру и Мусолинију, али и да је - што је недавно откривено - учествовао у покушају атентата на Хитлера 1941. године; није јавно осудио антисемитизам фашиста[тражи се извор], а познато је и да је зазирао од Јевреја[тражи се извор], али је доживљавао и да му се Јевреји захваљују на помоћи[тражи се извор]; један је од главних архитеката црквено-нововековне организације и нове улоге папе у римокатоличкој цркви и политичким дешавањима[тражи се извор]. У римокатоличкој цркви покренут је процес његове беатификације.

Посебну улогу је имао у вези са конкордатском кризом у Србији уочи Првог светског рата[тражи се извор]. Отворено је подржавао Анта Павелића и стварање НДХ пред Други светски рат[тражи се извор], учествовао у пребацивању усташких вођа после рата за Јужну Америку[тражи се извор].

Извори

  1. ^ Џон Корнвел, „Хитлеров папа - тајна историја Пија XII“, Службени лист, Београд, 2000.

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA