Скупштина града Ниша — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 15: Ред 15:
*Преокрет - [[Чедомир Јовановић]] 4 мандата
*Преокрет - [[Чедомир Јовановић]] 4 мандата


Скупштинску већину формирале су коалиција окупљена око [[Српска напредна странка|Српске напредне странке]], [[Социјалистичка партија Србије|Социјалистичке партије Србије]],[[Уједињени региони Србије]] и [[Демократска странка Србије]] (укупно 42 мандата). Конститутивна седница је одржана [[12. јул|12. јула]] [[2012|2012.]] године, а за председника Скупштине изабран је [[Миле Илић (политичар)|Миле Илић]] из СПС-а, који је ту функцију обављао и у претходном сазиву.
Скупштинску већину формирале су коалиција окупљена око [[Српска напредна странка|Српске напредне странке]], [[Социјалистичка партија Србије|Социјалистичке партије Србије]], [[Уједињени региони Србије]] и [[Демократска странка Србије]] (укупно 42 мандата). Конститутивна седница је одржана [[12. јул|12. јула]] [[2012|2012.]] године, а за председника Скупштине изабран је [[Миле Илић (политичар)|Миле Илић]] из СПС-а, који је ту функцију обављао и у претходном сазиву.


== Референце ==
== Референце ==

Верзија на датум 12. јул 2012. у 20:27

Скупштина града Ниша је орган одлучивања у Нишу који врши основне функције локалне власти, уређене Уставом, законом и Статутом.[1] Скупштину чини 61 одборник, које бирају грађани тајним гласањем на непосредним изборима, на сваке четири године. Седиште Скупштине града Ниша и Службе за послове Скупштине града Ниша налази се у Улици Николе Пашића број 24.

Конституисана је избором председника Скупштине и постављањем секретара Скупштине. Седнице сазива педседник Скупштине по потреби, најмање једном у три месеца. Он је дужан да сазове Скупштину када то затражи градоначелник, Градско веће или најмање трећина одборника. Председник скупштине се бира из реда одборника, на предлог најмање трећине одборника, тајним гласањем на сваке четири године.

Стална радна тела Скупштине су: Одбор за именовање, Одбор за мандатно-имунитетска питања, Одбор за административна питања, Комисија за називе насељених места и улица, Комисија за родну равноправност и једнаке могућности, Комисија за верска питања, Комисија за социјална питања, Комисија за праћење примене етничког кодекса, Савет за младе и Кориснички савет јавних служби.

Састав 2012.

Према званичним резултатима избора из 2012. године састав Скупштине је следећи:

Скупштинску већину формирале су коалиција окупљена око Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Уједињени региони Србије и Демократска странка Србије (укупно 42 мандата). Конститутивна седница је одржана 12. јула 2012. године, а за председника Скупштине изабран је Миле Илић из СПС-а, који је ту функцију обављао и у претходном сазиву.

Референце