Жарко Вуковић Пуцар — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нова страница: {{Херој М |дидаскалија=ЖАРКО ВУКОВИЋ ПУЦАР |слика=[[Слика:Order of the National Hero-1.png|130п|Орден народног…
 
Ред 20: Ред 20:


== Биографија ==
== Биографија ==
Рођен је [[1911]]. године у селу [[Зелина]], у близини [[Калесија|Калесије]]. Потиче из сиромашне сељачке породице. Његов отац Јово је био беземљаш. Пошто је рано остао без родитеља, морао је од најраније младости радити код богатих сеоских газда.

Напад [[Силе осовине|Сила осовине]] на [[Краљевина Југославија|Краљевину Југославију]], [[6. април]]а [[1941]]. године и почетак [[Априлски рат|Априлског рата]], га је затекао на одслужењу војног рока на обали [[Јадранско море|Јадранског мора]]. После капитулације [[Југословенска војска|Југословенске краљевске војске]], избегао је заробљавање и вратио се у родно место. Када су у његовом крају отпочели [[Усташе|усташки злочини]] над српским становништвом, укључио се у припреме за организовање устанка.

На почетку устанка, у лето [[1941]]. године, учествовао је у првим борбама устаника са усташама. Посебно се истакао у борби на путу [[Зворник]]-[[Тузла]], а убрзо потом је постављен за командира Вацетињске партизанске чете. Нешто касније постао је командант Спречанског батаљона [[Бирчански партизански одред|Бирчанског партизанског одреда]]. Почетком [[1942]]. године, када је међу устаничким снагама у источној Босни дошло до раздора између [[Народноослободилачка војска Југославије|партизанских]] и [[Југословенска војска у отаџбини|четничких]] снага, Жарко је одлучно остао на линији [[Народноослободилачки покрет Југославије|Народноослободилачког покрета]] (НОП). У то време дошло је до расипања многих партизанских јединица у овом крају, услед четничких завера. Део заслуге за очување Бирчанског партизанског одреда, припадао је и Жарку, јер је својим ауторитетом, као истакнути и храбри борац, утицао на друге борце да прихвате циљеве партизанског покрета.


==Литература==
==Литература==

Верзија на датум 25. јул 2012. у 21:22

жарко вуковић пуцар
Орден народног хероја
Лични подаци
Професијафизички радник
Деловање
Члан КПЈ од1943.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
СлужбаНОВ и ПО Југославије
1941 - 1944.
Чинмајор
Херој
Народни херој од16. јула 1945.

Жарко Вуковић Пуцар (19111944), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија

Рођен је 1911. године у селу Зелина, у близини Калесије. Потиче из сиромашне сељачке породице. Његов отац Јово је био беземљаш. Пошто је рано остао без родитеља, морао је од најраније младости радити код богатих сеоских газда.

Напад Сила осовине на Краљевину Југославију, 6. априла 1941. године и почетак Априлског рата, га је затекао на одслужењу војног рока на обали Јадранског мора. После капитулације Југословенске краљевске војске, избегао је заробљавање и вратио се у родно место. Када су у његовом крају отпочели усташки злочини над српским становништвом, укључио се у припреме за организовање устанка.

На почетку устанка, у лето 1941. године, учествовао је у првим борбама устаника са усташама. Посебно се истакао у борби на путу Зворник-Тузла, а убрзо потом је постављен за командира Вацетињске партизанске чете. Нешто касније постао је командант Спречанског батаљона Бирчанског партизанског одреда. Почетком 1942. године, када је међу устаничким снагама у источној Босни дошло до раздора између партизанских и четничких снага, Жарко је одлучно остао на линији Народноослободилачког покрета (НОП). У то време дошло је до расипања многих партизанских јединица у овом крају, услед четничких завера. Део заслуге за очување Бирчанског партизанског одреда, припадао је и Жарку, јер је својим ауторитетом, као истакнути и храбри борац, утицао на друге борце да прихвате циљеве партизанског покрета.

Литература