Понедељак — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.3) (Робот: додато ckb:دووشەممە
м r2.7.2+) (Робот: додато tt:Дүшәмбе
Ред 186: Ред 186:
[[kab:Arim]]
[[kab:Arim]]
[[roa-tara:Lunedìe]]
[[roa-tara:Lunedìe]]
[[tt:Дүшәмбе]]
[[te:సోమవారము]]
[[te:సోమవారము]]
[[th:วันจันทร์]]
[[th:วันจันทร์]]

Верзија на датум 1. август 2012. у 17:13

Понедељак први дан седмице, који се налази између недеље и уторка. У српском језику је добио назив по једноставној чињеници да наступа ПО НЕДЕЉИ (односно после недеље).

Понедељак је, заправо, први дан седмице у већем делу Европе, Аустралији, деловима Африке и Јужној Америци. У Азији, многи језици се односе на понедељак као на "дан почетка". На пример, понедељак је xingqi yi на кинеском, што значи први дан у седмици.

У осталим деловима света, понедељак је други дан. Ово је традиционални поглед у Канади и Сједињеним Државама. Име овог дана у арапском, јерменском, грузијском, грчком, јеврејском и португалском језику има значење "други дан".

Модерна култура обично гледа на понедељак као на почетак радне недеље, зато што је типично понедељак дан када се одрасли враћају на посао, а деца у школе после викенда. Овде, међутим, постоје изузеци; у земљама Средњег истока, почетак радне недеље је обично субота (четвртак и петак се онда празнују као викенд). У Израелу, недеља је први дан радне недеље. Петак је половично радни дан, а петак увече и субота представљају Сабат.

Види још

Спољашње везе