Пређи на садржај

Твин Пикс — разлика између измена

3 бајта уклоњена ,  пре 9 година
м
исправљање правописних и других грешака
м (исправљање правописних и других грешака)
м (исправљање правописних и других грешака)
Серија је смештена у рано пролеће [[1989]]. године. У рано јутро 23. фебруара, локални дрвосеча Пит Мартел проналази наго женско тело умотано у пластичну кесу на обали реке. На место злочина долазе шериф Хери С. Труман, његови заменици и локални доктор Вил Хејворд, који идентификује тело и констатује да је то тело веома популарне средњошколке Лоре Палмер, такође најбоља другарице његове кћерке, Доне Хејворд. Вест да је Лора Палмер нађена мртва на обали реке се брзо шири малим местом као што је Твин Пикс. Док се вест ширила шокираним градићем Ронет Поласки, другарица Лоре Палмер, је нађена како у нестабилном психичком стању шета пругом, која пролази кроз суседну америчку државу. Како је она нађена на другој страни границе између две америчке државе, то аутоматски постаје федерални случај и ФБИ шаље агента Дејла Купера да води истрагу. Током прелиминарне обдукције, агент Купер проналази малецно метално слово Р забодено испод нокта Лоре Палмер. Он сматра да је убица намерно оставио овај траг као свој потпис, и сматра да је убиство повезано са нерешеним убиством Терезе Бенкс која је убијена у исто време претходне године.
 
Током првих дана истраге агент Купер схвата да ствари везане са Лором Палмер нису онакве како изгледају на површини, и да је она много другачија од Лоре Палмер којом се представљала свом градићу. Агент Купер открива да је Лора Палмер варала свог дечка, Бобија Бригса, са Џејмсом Хурлијем, и за ту везу је једино знала Дона Хејворд. Агент Купер такође проналази трагове праха кокаина у Лорином дневнику, и дознаје да су она и Боби Бригс уживали редовно кокаин. Истовремено, Џејмс Хурли и Дона Хејворд у жељи да сазнају шта се десило Лори сами почињу своју истрагу, и при томпритом почињу да се забављају.
 
Лорина рођака, Меди Фергусон, долази у Лорину кућу да буде са њеним родитељима пар дана пре сахране. Врло брзо се спријатељује са Доном и Џејмсом, и придружује им се у њиховој малој истрази. Меди Фергусон и Лора Палмер су сестре од тетке, али су веома физички сличне (обе улоге је играла иста глумица) што сви у Твин Пикс одмах уочавају.
Након што Рено бива убијен током полицијске акције, Купер је ослобођен свих оптужби, и враћен му је беџ ФБИ-а. Међутим доласком Виндома Ерла, Куперови проблеми нису окончани. Виндом Ерл, је некада био федерални агент и ментор младом Куперу. Као почетник у ФБИ-у, Купер започиње љубавну аферу са Ерловом супругом, Каролајн, док је она била под његовом заштитом као заштићени сведок бруталног убиства. Кад Ерл то сазнаје, он полуди, убија Каролајн, и покушава да убије агента Купера, након чега га примају у болницу за ментално оболеле, из које касније успешно бежи у Твин Пикс како би се осветио агенту Куперу.
 
Док Ерл смишља разноразне начине како би се осветио Куперу, Купер покушава да открије где се налази Боб и тајне мистериозне густе шуме Твин Пикса. У шумама Твин Пикса открива собу која му се јављала током истраге убиства Лоре Палмер, и такође се заљубљује у локалну девојку Ени Блекбурн. Када Ени Блекбурн побеђује на локалном Мис Твин Пикс такмичењу, Виндом Ерл је киднапује и одводи у Црну Кабину у тамној шуми Твин Пикса. Купер открива где се киднапована Ени налази, и при томпритом открива све ликове које је сусретао у својим сновима, као и многе мртве ликове, Керолајн Ерл и Лилан Палмер. Боб покушава да узме Куперову душу. Купер покушава да спаси Ени и заједно са њом бежи кроз шуму, где губи свест. Следеће што се може видети је јутро када шериф Труман проналази бесвесна тела Купера и Ени. Купер се буди у својој соби у Грејт Нордерн хотелу, и налази покрај кревета шерифа Трумана и доктора Хејворда, оца Доне Хејворд. Он устаје из кревета и одлази у купатило под изговором да опере зубе, при томпритом закључава врата за собом. Следеће што видимо је некарактеристичан и охол смех агента Купера и тренутак кад се он погледа у огледало, видимо лик Боба, који је успео да узме Куперову душу. То је уједно била и последња епизода серије.
 
== Серија у серији ==
114.616

измена