Владимир-Суздаљ — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м испављање правописних и других грешака
Ред 9: Ред 9:
[[Јуриј Долгоруки]] премешта седиште [[1157]]. у Владимир. Пошто је племство Ростова и Суздаља било незадовољно тим премештањем избија кратки грађански рат.
[[Јуриј Долгоруки]] премешта седиште [[1157]]. у Владимир. Пошто је племство Ростова и Суздаља било незадовољно тим премештањем избија кратки грађански рат.


Средином XII века јужне руске земље су систематски уништавали турски номадски народи, па се становништво сели према северу. Оснивају се бројна насеља у дотад шумовитим пределима, познатим као Залесје. Према легендама и хроникама [[Јуриј Долгоруки]] је оснивач бројних насеља: [[Москва]], Переслављ, Кострома, Дмитров, Углич и Твер.
Средином XII века јужне руске земље су систематски уништавали турски номадски народи, па се становништво сели према северу. Оснивају се бројна насеља у дотад шумовитим пределима, познатим као Залесје. Према легендама и хроникама [[Јуриј Долгоруки]] је оснивач бројних насеља: [[Москва]], [[Переслављ]], [[Кострома]], [[Дмитров]], [[Углич]] и [[Твер]].


==Успон ==
==Успон ==

Верзија на датум 6. август 2012. у 06:23

Катедрала Успећа Пресвете Богородице у Владимиру изграђена је 1158.-1160. и била је главна црква у Русији у XIII веку

Владимир-Суздаљ или кнежевина Владимир-Суздаљ или Владимир-Суздаљска Русија представља велику кнежевину, која је наследила Кијевску Русију крајем XII века, а трајала је до касног XIV века. Традиционално се сматра колевком руског језика и нације и постепено је еволуирала у Московску кнежевину.

Порекло

Кнежевина је заузимала велику област на североистоку Кијевске Русије. Приближне границе су биле на рекама Волги, Оки и Северној Двини. Главни град је био Велики Ростов, а остали важни градови су били Суздаљ, Јарослављ и Белозерск.

Владимир Мономах је 1093. преместио седиште у Суздаљ. Петнаест година касније он оснива град Владимир, 31 километар од Суздаља. Његов син Јуриј Долгоруки премешта седиште 1157. у Владимир. Пошто је племство Ростова и Суздаља било незадовољно тим премештањем избија кратки грађански рат.

Средином XII века јужне руске земље су систематски уништавали турски номадски народи, па се становништво сели према северу. Оснивају се бројна насеља у дотад шумовитим пределима, познатим као Залесје. Према легендама и хроникама Јуриј Долгоруки је оснивач бројних насеља: Москва, Переслављ, Кострома, Дмитров, Углич и Твер.

Успон

Владимирска Богородица

Андреј Богољубски је био син Јурија Дугоруког и заслужан је за уздизање Владимира доо зенита политичке моћи. Андреј је био изузетно способан владар, а презирао је друге центре моћи (као нпр. Кијев). Тако је спалио Кијев 1169. и одбио је да он влада Кијевом. Поставља свог брата да влада Кијевом. Тиме је Кијев потпуно изгубио некадашњи значај, а Владимир је постао још важнији центар. Андреја Богољубова убијају племићи 1174.

После кратког раздобља Андрејев брат Всеволд III долази на власт и исто тако следи Андрејеву политику. Поново потчињава Кијев 1203. Главни Всеволдови непријатељи су били јужна кнежевина Рјазањ и моћна турска држава Волга-Булгарија. После неколико похода Рјазањ је био спаљен до земље, а Волга-Булгарија је принуђена да плаћа данак.

После Всеволдове смрти долази до низа династичких борби за превласт. Најстарији син Константин Ростовски је уз помоћ бољара из Ростова истерао законитог наследника Всеволдовог брата Јурија II. Шест година касније Јуриј II постаје владар. Јуриј II је био лукав владар, који је победио Волга-Булгарију, те поставио свог брата Јарослава у Великом Новгороду.

Инвазија Монгола

Међутим Монголи под Бату-Каном заузимају и пале Владимир 1238. После тога Монголи су наставили са уништавањем и паљењем осталих великих градова Владимир-Суздаљске Русије.

Монголски јарам

Ниједан од великих градова није се могао опоравити од Монголске инвазије. Владимир-Суздаљска кнежевина се распала у 11 малих кнежевина. Све су признале Великог кнеза Владимира, а Великог кнеза је постављао монголски кан. Чак је и Александар Невски морао ићи код кана у Каракорум, да би био постављен као Велики кнез Владимира.

До краја XIII века само су три града (Москва, Твер и Нижњи Новгород) још увек имали кнежевске титуле. Њихови владари нису долазили у Владимир да владају, него су владали из својих градова. Када се митрополија преместила у Москву 1321. постало је јасно да Московска кнежевина наслеђује Владимир као главни центар североисточне Русије.

Види још