Акционо сликарство — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.3) (Робот: додато sh:Akciono slikarstvo
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Акционо сликарство''' ({{јез-ен|action painting}}) је стилски правац модерног [[Апстрактно сликарство|апстрактног сликарства]] који се развио у [[Сједињене Америчке Државе|Сједињеним Америчким Државама]] [[1950е|педесетих]] година [[20. век]]а. Овај правац подразумева да се по принципу аутоматизма боја распрскава по платну, накапава, цеди или се у облику пасте наноси тако да се као резултат добијају случајни токови кретања боја. На тај начин платно постаје акциона површина а слика израз динамичног процеса. Појам је први формулисао амерички критичар уметности [[Харолд Росенберг]] [[1952]]. године и он је у америчком сликарству заменио назив који се до тада употребљавао: [[апстрактни експресионизам]]. Главни представници акционог сликарства поред осталих су и [[Џексон Полок]], [[Вилем де Кунинг]] и [[Франц Клине]].
'''Акционо сликарство''' ({{јез-ен|action painting}}) је стилски правац модерног [[Апстрактна уметност|апстрактног сликарства]] који се развио у [[Сједињене Америчке Државе|Сједињеним Америчким Државама]] [[1950е|педесетих]] година [[20. век]]а.

Правац са којим се ова уметност може упоређивати у Европа Европи су [[ташизам]] или [[информел]]. Овај израз је потекао од америчког теоретичара историје уметности Харолда Росенберга који је [[1950]]. године тако означио америчке [[Апстрактни експресионизам|апстрактне експресионисте]]. Овај правац подразумева да се по принципу аутоматизма боја распрскава по платну, накапава, цеди или се у облику пасте наноси тако да се као резултат добијају случајни токови кретања боја. На тај начин платно постаје акциона површина а слика израз динамичног процеса.

Главни представници акционог сликарства поред осталих су и [[Џексон Полок]], [[Вилем де Кунинг]] и [[Франц Клине]].


{{клица-уметност}}
{{клица-уметност}}

Верзија на датум 18. септембар 2012. у 03:22

Акционо сликарство (енгл. action painting) је стилски правац модерног апстрактног сликарства који се развио у Сједињеним Америчким Државама педесетих година 20. века.

Правац са којим се ова уметност може упоређивати у Европа Европи су ташизам или информел. Овај израз је потекао од америчког теоретичара историје уметности Харолда Росенберга који је 1950. године тако означио америчке апстрактне експресионисте. Овај правац подразумева да се по принципу аутоматизма боја распрскава по платну, накапава, цеди или се у облику пасте наноси тако да се као резултат добијају случајни токови кретања боја. На тај начин платно постаје акциона површина а слика израз динамичног процеса.

Главни представници акционог сликарства поред осталих су и Џексон Полок, Вилем де Кунинг и Франц Клине.