Бесарабија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот: додато br:Besarabia
м ± 3 категорије помоћу геџета HotCat
Ред 20: Ред 20:
{{Commonscat|Bessarabia}}
{{Commonscat|Bessarabia}}


[[Категорија:Молдавија]]
[[Категорија:Географија Молдавије]]
[[Категорија:Украјина]]
[[Категорија:Географија Украјине]]
[[Категорија:Румунија]]
[[Категорија:Географија Румуније]]


{{Link FA|de}}
{{Link FA|de}}

Верзија на датум 30. октобар 2012. у 16:00

Подела Бесарабије.

Бесарабија (рум. Basarabia, укр. Бесарабія, рус. Бесарабия) је историјски богата покрајина у источној Европи између Дњестра и реке Прут. Данас је подељена између Молдавије, Румуније и Украјине.

Порекло имена

Име је добила по влашкој династији Бесараб, која је била румунско-куманског рода. Наводно аба значи отац а башар владавина, тако Башарабија на куманском значи Владавина оца.

Историја

Бесарабија је дошла под руску управу након ослобођења од Османског царства у Руско-турском рату (1806—1812). Западни део Молдавије се ујединио са Влашком 1859. у Краљевину Румунију.

Након Првог светског рата, Бесарабија је прогласила независност од Русије и након 3 месеца се ујединила са Краљевином Румунијом. 1940. окупирана је од Совјетског Савеза (пакт Рибентроп-Молотов), то је и један од разлога уласка Румуније у рат против Совјетског Савеза.

У Другом светском рату прелазила је из руке у руку. Совјетска анексија је међународно призната 1947. као Совјетска Социјалистичка Република Молдавија. Тада је део Бесарабије припао и Украјини.

Након распада Совјетског Савеза 1991, променила је име у Република Молдавија. 27. августа 1991. је постала независна држава.

Спољашње везе

Шаблон:Link FA