Пређи на садржај

Микенска уметност — разлика између измена

== Архитектура ==
 
После [[1300. п. н. е.]] настаје интензивна градитељска активност у Микени и њеним колонијама. Они су око својих градова и палата подизали снажне одбрамбене бедеме од великих, грубо тесаних камених блокова зиданих без малтера. Ови бедеми су својом импозантном дебљином (од 7 до невероватних 17 метара) до те мере импресионирали старе Грке да су их у каснијим временима назвали киклопским. Веровали су да су их подигли једнооки дивови [[Киклоп]]и. НајопзнатијиНајпознатији остатак таквих бедема је Лавља капија.
 
Централни мотив микенских палата је била крељевскакраљевска дворана за аудијенције, тзв. [[мегарон]] - правоугаона дворана са округлим огњиштем у средини. Из мегарона се касније развио [[грчки храмови|грчки храм]]. Нема монументалних скулптура, али има пуно савршено израђених предмета ситне пластике - накита, оруђа, посуђа. Можда је ова уметност дамосамо декаденција Минојске уметности, исти су облици и колорит, али су облици тврђи.
 
[[Слика:Mycenae lion gate dsc06382.jpg|десно|мини|200п|Лавља капија]]
[[Слика:Treasure_of_Atreus.jpg|десно|мини|200п|Улаз у Атрејеву ризницу]]
<span id="lavlja-kapija">'''Лавља капија'''</span> (око [[1250. п. н. е.]]) је капија у сачуваном фрагменту киклопског бедема. Изнад надвратника зид је направљен у виду троугласте конструкције, чиме се олакшава притисак од зида изнад. тоТо ингениозно решење је заменило лук, који Микенци нису познавали. (Сличан принцип су користили и стари Египћани). Унутар те конструкције смештен је необичан камени рељеф са лавовома, који подсећа на чуваре врата у [[Асирска уметност|асирској архитектури]].
 
Скромни гробови из периода [[2000. п. н. е.]] дали су само нешто једноставне грнчарије и понеки комад бронзаног оружја. Око 1600. године п. н. е. јављају се дубоке гробнице у виду окна, а мало касније и коничне камене коморе – кошнице нпр. [[Атрејева ризница]]. У њима је нађено веома много предмета за личну употребу: посуде за пиће, накит, оружје, маске и сл. добрим делом златних и изврсно занатски израђених. Иако нису нађене претпоставља се да је постојала богата декоративна шема зидних слика и пластичних [[орнамент|орнамената]] у краљевској дворани за аудијенције.
 
'''Атрејева ризница''' је заправо погрешан назив за Атрејеву гробницу, која се налази изван палате и усченаусечена је у падину брега. Улаз, [[дромос]], био је дугачак 35 метара, такође усечен у брег. Између ходника и гроба налазила су се врата, која су била оивичена орнаметнованиморнаментованим стубовима, који су слични стубовима у критским палатама, изнад којих се налазио [[архитрав]], а састранеса стране су се налазиле представе два лава. Простор је украшен [[розета]]ма, спиралним орнаментом и црвеним порфиром. Унутрашњост ризнице је била подељена на две просторије, од којих је већа служила [[култ]]у, а у мањој је смештен покојник.
Грађевина је још током старог века била похарана.
 
Анониман корисник