Подгрупа (математика) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.3) (Робот: додато ml:ഉപഗ്രൂപ്പ്
м r2.7.3) (Робот: додато fa:زیرگروه
Ред 79: Ред 79:
[[en:Subgroup]]
[[en:Subgroup]]
[[es:Subgrupo]]
[[es:Subgrupo]]
[[fa:زیرگروه]]
[[fr:Sous-groupe]]
[[fr:Sous-groupe]]
[[hr:Podgrupa]]
[[hr:Podgrupa]]

Верзија на датум 17. децембар 2012. у 23:49

У теорији група, за дату групу G у односу на бинарну операцију *, кажемо да је неки подскуп H од G подгрупа од G ако H такође гради групу у односу на операцију *. Прецизније, H је подгрупа G ако је рестрикција * на H операција групе на H.

Права погрупа групе G је подгрупа H, која је прави подскуп од G (т. ј. HG). Тривијална подгрупа било које групе је подгрупа {e} која се састоји само од неутрала. Ако је H подгрупа од G, понекад се каже да је G надгрупа од H.

Исте дефиниције важе у општијем облику када је G произвољна полугрупа, али овај чланак се бави само подгрупама група. Група G се понекад означава уређеним паром (G,*), обично да нагласи операцију * када G носи више алгебарских или других структура.

У остатку чланка ћемо користити уобичајену конвенцију изостављања симбола * и писања производа a*b једноставно као ab.

Основна својства подгрупа

  • H је подгрупа групе G ако и само ако је непразна и затворена за производ и инверзе. (Затвореност значи следеће: кад год су a и b унутар H, тада је и ab и a−1 су такође унутар H. Ова два услова могу да се споје у један еквивалентан услов: кад год су a и b унутар H, тада је и ab−1 унутар H.) У случају када је H коначно, тада је H подгрупа ако и само ако је H затворено у односу на производе. (У овом случају, сваки елемент a из H генерише коначну цикличну подгрупу од H, и инверз од a је тада a−1 = an − 1, где је n ред од a.
  • Горњи услов се може изрећи у терминима хомоморфизама; то јест, H је подгрупа групе G ако и само ако је H подскуп од G и постоји инклузиони хомоморфизам (т. ј., i(a) = a за свако a) из H у G.
  • Неутрал подгрупе је неутрал групе: ако је G група са неутралом eG, и H је подгрупа од G са неутралом eH, тада је eH = eG.
  • Инверз елемента подгрупе је инверз елемента групе: ако је H подгрупа од G, и a и b су елементи из H, такви да ab = ba = eH, тада ab = ba = eG.
  • Пресек подгрупа A и B групе G је такође подгрупа. Унија A и B је подгрупа ако и само ако или A садржи B или обратно, јер на пример 2 и 3 су у унији 2Z и 3Z али њихова сума 5 није.
  • Ако је S подскуп од G, тада постоји минимална подгрупа која садржи S, која се може наћи узимањем пресека свих подгрупа које садрже S; ово се означава са <S> и назива се подгрупом генерисаном са S. Елемент из G је унутар <S> ако и само ако је коначан производ елемената S и њихових инверза.
  • Сваки елемент a из групе G одређује (генерише) цикличну подгрупу <a>. Ако је <a> изоморфно са Z/nZ за неки позитиван цео број n, онда је n најмањи позитиван цео број за који an = e, и n се назива редом од a. Ако је <a> изоморфно са Z, тада се каже да је a бесконачног реда.

Пример

Нека је G Абелова група чији су елементи

G={0,2,4,6,1,3,5,7}

и чија је операција групе сабирање по модулу осам. Њена Кејлијева табела је

+ 0 2 4 6 1 3 5 7
0 0 2 4 6 1 3 5 7
2 2 4 6 0 3 5 7 1
4 4 6 0 2 5 7 1 3
6 6 0 2 4 7 1 3 5
1 1 3 5 7 2 4 6 0
3 3 5 7 1 4 6 0 2
5 5 7 1 3 6 0 2 4
7 7 1 3 5 0 2 4 6

Ова група има пар нетривијалних подгрупа: J={0,4} и H={0,2,4,6}, где је J такође подгрупа од H. Кајлијева табела за H је горњи леви квадрант Кајлијеве табеле за G. Група G је циклична, па су и њене подгрупе цикличне. Уопштено, подгрупе цикличних група су цикличне..

Косети и Лагранжова теорема

Ако је дата подгрупа H и неко a из G, дефинишемо леви косет aH = {ah : h из H}. Како је a инверзибилно, пресликавање φ : HaH дефинисано као φ(h) = ah је бијекција. Штавише, сваки елемент из G се налази у тачно једном левом косету од H; леви косети су класе еквиваленције у односу на релацију еквиваленције a1 ~ a2 ако и само ако је a1−1a2 у H. Број левих косета H се назива индексом H у G, и означава се са [G : H].

Лагранжова теорема гласи да за коначну групу G и њену подгрупу H,

где red(G) и red(H) означавају редове од G и H. Ред сваке подгрупе од G (и ред сваког елемента G) обавезно дели red(G).

Десни косети су дефинисани аналогно: Ha = {ha : h у H}. Они су такође класе еквиваленције за одговарајућу релацију еквиваленције, и њихов ред је једнак [G : H].

Ако је aH = Ha за свако a из G, тада се каже да је H нормална подгрупа. Свака подгрупа индекса 2 је нормална: леви и десни косети су једноставно подгрупа и њен комплемент.