Magister militum — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.1) (Робот: додато als:Magister militum
мНема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Римска влада}}
{{Римска влада}}
'''''Magister militum''''' (дословно „вођа војника“) је био чин коришћен у позном [[Римско царство|Римском царству]] од времена [[Константин Велики|Константина Великог]]. -{Magister militum}- означава најчешће високог војног официра. Био је обично у прилици да контролишу или да прилично утичу на одлуке [[Римски император|цара]], као што је то био случај са [[Стилихон]]ом, [[Рицимер]]ом, [[Одоакар|Одоакром]] или неким другима.


Постојала је и „мања“ верзија ове титуле-положаја. Када би се уз име -{magister militum}- додавао назив територије-провинције (на пример -{magister militum per Thracias}-) онда није био у питању главни војни командант у [[Римско царство|Царству]], већ главни војни командант на тој територији.
-{'''''Magister militum'''''}- ("вођа војника", дословно преведено) је био чин коришћен у позном [[Римско царство|Римском царству]] од времена [[Константин Велики|Константина Великог]]. -{Magister militum}- означава најчешће високог војног официра. -{Magister militum}- је обично био у прилици да контролишу или да прилично утичу на одлуке [[Римски император|цара]], као што је то био случај са [[Стилихон]]ом, [[Рицимер]]ом, [[Одоакар|Одоакром]] или неким другима.

Постојала је и "мања" верзија ове титуле-положаја. Када би се уз име -{magister militum}- додавао назив територије-провинције (на пример -{magister militum per Thracias}-) онда није био у питању главни војни командант у [[Римско царство|Царству]], већ главни војни командант на тој територији.


== Списак -{''Magistri Militum''}- ==
== Списак -{''Magistri Militum''}- ==
Ред 34: Ред 33:


[[Категорија:Римско царство]]
[[Категорија:Римско царство]]
[[Категорија:Високи положаји позног Царства]]
[[Категорија:Магистрати]]


[[als:Magister militum]]
[[als:Magister militum]]

Верзија на датум 22. децембар 2012. у 15:20

Magister militum (дословно „вођа војника“) је био чин коришћен у позном Римском царству од времена Константина Великог. Magister militum означава најчешће високог војног официра. Био је обично у прилици да контролишу или да прилично утичу на одлуке цара, као што је то био случај са Стилихоном, Рицимером, Одоакром или неким другима.

Постојала је и „мања“ верзија ове титуле-положаја. Када би се уз име magister militum додавао назив територије-провинције (на пример magister militum per Thracias) онда није био у питању главни војни командант у Царству, већ главни војни командант на тој територији.

Списак Magistri Militum

Magister militum per Gallias

Magister militum per Illyricum

Magistri militum per Oriens