Одра — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.3) (Робот: измењено mk:Одра
м r2.7.3) (Робот: промењено it:Oder у it:Odra
Ред 73: Ред 73:
[[hr:Odra]]
[[hr:Odra]]
[[ie:Odra]]
[[ie:Odra]]
[[it:Oder]]
[[it:Odra]]
[[ja:オーデル川]]
[[ja:オーデル川]]
[[ka:ოდრა]]
[[ka:ოდრა]]

Верзија на датум 30. децембар 2012. у 10:17

Одра
Odra/Oder
Река Одра у Вроцлаву
Опште информације
Дужина854 km
Пр. проток574 ​m3s
СливБалтички
Пловностод ушћа до град Козла
Водоток
Извору Моравској
Ушћеу Шчећинском заливу
Географске карактеристике
Држава/е Чешка
 Немачка
 Пољска
НасељаОстрава, Ополе, Вроцлав, Франкфурт на Одри, Шчећин
ПритокеЛужичка Ниса, Опава, Бобр, Варта
Река на Викимедијиној остави

Река Одра (чеш. Odra, пољ. Odra, нем. Oder, лат. Viadrus, Viadua) је река у Централној Европи. Извире у Моравској (Република Чешка) и тече кроз западну Пољску где сачињава 187 километара границе између Пољске и Немачке (део тзв. линије Одра-Ниса). Река се улива у Шчећинску лагуну северно од Шчећина и онда путем три рукавца (Дзивна, Свина и Пене) истиче у Балтичко море.

Географија

Река Одра је дуга 854 километра: 112 у Чешкој, 742 у Пољској (укључујући 187 на граници са Немачком) и друга је по дужини у Пољској, после Висле. Слив јој има површину од 118.861 km², 106.056 у Пољској (89%), 7.217 у Чешкој (6%), и 5.587 у Немачкој (5%). Каналима је повезана са рекама Хавел, Шпреја и Висла. Протиче кроз Шлеско војводство, Војводство Опоље, Доње Шлеско војводство, Војводство Љубуш, и Западно Померанијско војводство у Пољској и државе Бранденбург и Мекленбург-Западна Померанија у Немачкој.

Главни водоток се улива у Шћећинску лагуну. На северу лагуне су острва Уседом (западно) и Волин (источно).

Највеће леве притоке су Опава, Лужичка Ниса и Бобр, а десна Варта.

Највећи град на реци Одра је Вроцлав. Други важнији градови су Острава, Опоље, Глогов, Франкфурт на Одри, Шћећин, Свиноујшће.

Историја

Реку Одру су стари Римљани називали Viadrus или Viadua, и то је била једна од комуникација на „путу ћилибара“ од Балтика према Риму. Током средњег века, реку су звали Odera или Oddera. Први пут се помиње у документу „Dagome iudex“, где се описују границе ране Пољске државе под војводом Мјешком I око године 990.

Рани средњовековни документи набрајају многе народе који су живели у долини Одре: Шлежане, Опољанце, Волинијане, Пиржице и друге.

Спољашње везе