Војћех Јарузелски — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Робот: додато mn:Войцех Ярузельский
мНема описа измене
Ред 33: Ред 33:
[[Категорија:Рођени 1923.]]
[[Категорија:Рођени 1923.]]
[[Категорија:Председници Пољске]]
[[Категорија:Председници Пољске]]
[[Категорија:Комунисти]]
[[Категорија:Пољски комунисти]]


[[an:Wojciech Jaruzelski]]
[[an:Wojciech Jaruzelski]]

Верзија на датум 8. јануар 2013. у 19:12

Војћех Јарузелски
Војћех Јарузелски
Лични подаци
Пуно имеВојћех Витолд Јарузелски
Датум рођења6. јул 1923.
Место рођењаКуров, Пољска

Војћех Витолд Јарузелски (пољ. Wojciech Witold Jaruzelski; Куров, 6. јул 1923) је пензионисани генерал пољски комунистички вођа, одговоран за забрану и покушаје сламања деловања синдиката Солидарност.

Родио се у аристократској породици, и одрастао је на породичном имању близу града Бјалисток. Касније је похађао католички интернат. Након што је потписан пакт Рибентроп-Молотов, с породицом је побегао у Литванију где му је умро отац. Учествовао је у заузимању Берлина. У војсци је био од 1945. до 1991. тј. цели Хладни рат. Водио је Пољаке током инвазије на Чехословачку 1968. године. Године 1972. сусрео се са кубанским вођом Фиделом Кастром. Посљедњи је председник Народне Републике Пољске и први председник демократске Пољске, али на ту функцију није био изабран, нити је на њој провео целу годину дана.

Јарузелски, који је и дан данас непопуларан у властитом народу, 2005. примио је комеморациони ореден од Владимира Путина, те се извинио чешком председнику због почињених злочина током инвазије Чехословачке 1968.