Киклопи — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м r2.7.3) (Робот: промењено ru:Циклопы у ru:Киклопы
м r2.7.1) (Робот: додато ml:സൈക്ലോപ്‌സ്
Ред 61: Ред 61:
[[lt:Kiklopai]]
[[lt:Kiklopai]]
[[hu:Küklópszok]]
[[hu:Küklópszok]]
[[ml:സൈക്ലോപ്‌സ്]]
[[nl:Cycloop]]
[[nl:Cycloop]]
[[nap:Cecrope]]
[[nap:Cecrope]]

Верзија на датум 12. јануар 2013. у 03:58

„Киклоп“ — слика Одилона Редона

Киклопи су једнооки дивови из грчке митологије. Грчки епски песници Хесиод и Хомер су спомињали киклопе у својим делима, али су их описали на различите начине, тако да се о њима може говорити са Хесиодовог и са Хомеровог становишта.

Хесиодови киклопи

Према Хесиоду[1], киклопи су снажни једнооки дивови, деца Урана и Геје, бога неба и богиње земље, које је Уран као и своју осталу децу (Титане и сторуке дивове хекатонхире[2]) затворио у Тартар, подземни свет који се налази испод Хада. Титан Хрон се ослобађа, бежи из Тартара и уз помоћ киклопа и своје мајке Геје, успева да Урана свргне са места врховног бога. Међутим, иако су му помогли да се домогне места врховног бога, Хрон киклопе враћа у Тартар. Када је Зевс, Хронов млађи син, свргнуо свога оца са места врховног бога, ослободио је киклопе, а они су му у знак захвалности дали гром и муњу, Посејдону дају трозубац, а Хаду Шлем таме, односно шлем који ће оног који га носи учинити невидљивим[3]. Пошто су били одлични ковачи, киклопи су постали Хефестови помоћници, који су испод вулкана Етне правили громове и муње за Зевса. Како би се осветио Зевсу зато што му је убио сина Асклепија, Аполон киклопе убија.[4]

Хомерови киклопи

Према Хомеру[5], Киклопи су припадници племена Киклоп, дебели и снажни једнооки дивови који једу људе. У Хомеровој Одисеји, појављује се Киклоп Полифем, син бога Посејдона и нимфе Тоосе, који је појео Одисејеве пријатеље. Одисеј освећује смрт својих пријатеља, тако што ослепљује Киклопово једино око.[6][7]

Хомер Киклопе описује као сурове дивљаке који се не баве пољопривредом и не поштују никакве законе, тако да многи сматрају да Киклопи у Одисеји представљају алегорију на варваре[8].

Референце

  1. ^ „ancienthistory.about.com”. Хесиодови киклопи (језик: енглески). Приступљено 4. новембар 2007. 
  2. ^ „milan.milanovic.org”. Уранова и Гејина деца. Приступљено 4. новембар 2007. 
  3. ^ „theoi.com”. Хадов шлем таме омогућава ономе ко га носи да буде невидљив (језик: енглески). Приступљено 4. новембар 2007. 
  4. ^ „in2greece.com”. Киклопи (језик: енглески). Приступљено 3. новембар 2007. 
  5. ^ „ancienthistory.about.com”. Хомерови Киклопи (језик: енглески).  Непознати параметар |accessaccessdate= игнорисан (помоћ)
  6. ^ „arhiva.sanjamknjige.hr”. Киклоп Полифем је појео Одисејеве пријатеље (језик: хрватски).  Непознати параметар |accessaccessdate= игнорисан (помоћ)
  7. ^ „alas.matf.bg.ac.rs”. Одисеј ослепљује Киклопа Полифема.  Непознати параметар |accesaccessdate= игнорисан (помоћ)
  8. ^ „in2greece.com”. Киклопи (језик: енглески). Приступљено 3. новембар 2007. 

Спољашње везе