Пређи на садржај

Српска напредна странка (Краљевина Србија) — разлика између измена

м
navodnici
м (navodnici)
=== Краљевина Србија ===
 
Основана је у јануару [[1881]]. године око групе младоконзервативаца окупљених око листа "Видело"„Видело“. Прваци Напредне странке су били [[Милан Пироћанац]] (први председник, до 1883), [[Милутин Гарашанин (политичар)|Милутин Гарашанин]] (други председник, до 1887), [[Стојан Новаковић]] (председник после обнове 1906) и [[Чедомиљ Мијатовић]]. Обично се сматрају настављачима групе старих конзервативаца ([[Илија Гарашанин]], [[Јован Мариновић]], [[Данило Стефановић]], [[Никола Христић|Никола]] и [[Филип Христић]], [[Ђорђе Ценић]], [[Коста Цукић]]), али су вође напредњака од њих далеко либералнији и модернији.
 
СНС је дошла на власт подржана од стране кнеза [[краљ Милан Обреновић|Милана Обреновића]] и спроводила је либералне реформе, уверена да је то једини пут стварног осамостаљења и напретка Србије. У прво време били су у савезништву са [[Народна радикална странка|радикалима]] али су брзо ушли у сукоб и око власти и око политичких начела. Донела је прве и напредне законе о просвети, судовима, политичким странкама, Народној банци и стајаћој војсци. Након [[Тимочка буна|Тимочке буне]] [[1883]]. и [[Српско-бугарски рат|Српско-бугарског рата]] [[1885]]. постаје зависна од краља Милана, али и непопуларна у народу. После 1887. године налази се у опозицији, да би око 140 напредњака било из освете побијено [[1889]]. године, када су радикали формирали владу. Представници напредњака и касније учетвују у нерадикалским или неутралним владама.
== Програм ==
 
У програму Напредне странке из 1889. године стоји: чланови ове странке "остају„остају и даље верни начелу напретка српског"српског“, усвајајући начело "да„да радња и борба за српски народ значи да се ради за самосталност, ускрс и јединство Срба. Да се за самосталност Срба не може радити успешније него у пуној слози са просветом и образованошћу светском, а пазећи увек народне потребе и на велике интересе будућности српске. Да Напредна странка, остајући верна начелу напретка у народном и државном животу, настави свој рад на томе: да се уставност истински развија за све и свакога, да закон и ред постану светиња у земљи, да се сузбија насиље и озго и оздо, да се родољубље српско оличава у стварноме раду, да у српском државном животу извојују победу знање и поштење, да се истинита просвета креће упоредо са просветом напредних народа и да се сузбија полутанство, да се привредно стање Срба унапређује и да се Србија приближава економској независности својој, да, поштујући самосталност и праведне аспирације других народа, ради на томе да се поштује самосталност и да се остварују праведне аспирације народа српског и да у погледу Балканског полуострва за Напредну странку вреди и даље начело: Исток источним народима"народима“.
 
== Истакнути чланови ==
1.572.075

измена