Пређи на садржај

Абордаж — разлика између измена

м
Исправке у граматици и правопису!
 
м (Исправке у граматици и правопису!)
То је био први облик борбе на мору, у време када људи нису били вешти у управљању бродом на весла и кад су бродови служили само за превоз војске. Овај начин борбе употребљаван је у [[пелопонески рат|Пелопонеском рату]] све док се није развила вештина удара кљуном, позната у историји као кљунов удар.
 
Абордаже су примјењивали врло много Римљани, чији војници су били добри ратници а слаби морнари и чији су бродови били врло непокретни. Они су у [[први пунски рат|Првом пунском рату]] применили ткз. абордажски мост (1.corvus, manus ferrata), како би избегли удар покретљивих картагинских бродова и што боље искористили квалитет својих војника. Кад би се приближили противничком броду на око 11 м, бацили би на њега мост, који би се закачио на њега помоћу посебних кука и онда би војници прелазили с брода на брод, а противнички брод би био онемогућен да им се приближи. Прву победу на овај начин су постигли 260 п.н.е у [[битка код Липара|битцибици код Липара]].
 
Појавом и развојем бродских топова и топништва, ова техника нестаје. Абордажу су врло успешно и често уоптребљавали пирати при нападу на трговачке бродове. Посљедња битка која се водила са бродовима на весла и помоћу ове технике је [[Лепантска битка]] 1571. године.
515.035

измена