Пређи на садржај

Богумил Храбак — разлика између измена

м
zamena kutijice; козметичке измене
Нема описа измене
м (zamena kutijice; козметичке измене)
'''Богумил Храбак''' ([[Зрењанин|Бечкерек]], [[11. јануар]] [[1927]] — [[Београд]], [[12. децембар]] [[2010]]) је био [[историчар]], академик Војвођанске академије наука и уметности, универзитетски професор и научни радник.
 
== Биографија ==
Храбак је основну школу и средњу школу завршио у [[Зрењанин]]у и [[Сента|Сенти]]. Дипломирао је на београдском [[Филозофски факултет у Београду|Филозофском факултету]] на групи за историју [[1950]]. године. Докторирао је на Филозофском факултету у Сарајеву [[1957]]. године са докторском тезом „''Дубровачки извоз житарица из Отоманског царства до почетка 17. века''“.
 
Био је учесник Народноослободилачке борбе од [[октобар|октобра]] [[1944]]., а демобилисан је [[децембар|децембра]] [[1945]]. године. Богумил Храбак је такође при Војвођанској академији наука и уметности оформио фонд који финансира издавања необјављених докторских дисертација које се односе на историју Србије и историју Босне и Херцеговине.
 
== Одабрана библиографија ==
* Извоз житарица из Османлијског царства у 14, 15. и 16. столећу, 1971.
* Записници са седница Делегације Краљевине СХС на мировној конференцији у Паризу 1919—1920., 1960 (заједно са Богданом Кризманом).
* [[Списак српских историчара]]
 
== Спољашње везе ==
* [http://www.istorijskabiblioteka.com/art:bogumil-hrabak Профил на историјској библиотеци]
* [http://www.politika.rs/vesti/najnovije-vesti/Preminuo-akademik-Bogumil-Hrabak.lt.html Преминуо академик Богумил Храбак] (www.politika.rs)
1.572.075

измена