Пређи на садржај

Ђуро Стругар — разлика између измена

м
Враћене измене Miut (разговор) на последњу измену корисника Pinki
м (Враћене измене Miut (разговор) на последњу измену корисника Pinki)
Рођен је [[9. мај]]а [[1912]]. године у селу [[Метеризи]], код [[Цетиње|Цетиња]]. Потиче из сиромашне сељачке породице, његови родитељи Петар и Стана имали су осморо деце. Основну школу завршио је у селу [[Рваши]], а гимназију је од [[1925]]. до [[1932]]. године похађао на Цетињу. У време школовања у гимназији, био је члан дружине „Слога“ и литерарног друштва „[[Јован Скерлић|Скерлић]]“. Много је читао и упознао се с левичарском литературом и [[Марксизам|марксистичким]] писцима. Био је учесник ђачких демонстрација на Цетињу, [[1931]]. године.
 
[[Правни факултет Универзитета у Београду|Правни факултет]] у [[Београд]]у уписао је [[1932]]. године. Одмах по доласку на факултет укључио се у прокомунистички револуционарни студентски покрет, а [[1933]]. године је постао члан [[Савез комуниста Југославије|Комунистиче партије Југославије]] (КПЈ). Године [[1934]]. је постао члан привременог партијског руководства на Универзитету. Први пут је ухапшен фебруара [[1935]]. године, када је три дана провео у београдском затвору „[[Главњача]]“, а затим је спроведен на Цетиње. Други пут је ухапшен марта [[1936]]. године, после велике провале црногорске партијске организације, и спроведен је у [[Дубровник]], а затим у затвор у [[Сарајево|Сарајеву]], у ком је провео више од четири месеца. Из затвора је пуштен због недостатка доказа.
 
Вратио се у Београд и радио у „[[Црвена помоћ|Црвеној помоћи]]“. После провале у београдској партијској организацији и хапшења чланова Месног комитета, октобра 1936. године, постаје члан привременог Месног комитета КПЈ за Београд. Дипломирао је [[1937]]. године. Од новембра [[1936]]. до августа [[1938]]. године налазио се на одлужењу војног рока у Школи резервних пешадијских официра у [[Горажде|Горажду]]. После одслужења војске запослио се у Београду, као адвокатски приправник и постао председник Удружења адвокатских приправника. Крајем [[1938]]. године постао је члан Месног комитета КПЈ за Београд. Руководио је рејонским комитетом Центар, радио међу обалским радницима на [[Дунав]]у и у Савезу набављачких задруга. Године [[1939]]. постао је члан партијског Повереништва за београдски округ.