Пређи на садржај

Реуматоидни артритис — разлика између измена

нема резимеа измене
м (Бот: Селим 35 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q187255)
=== Глукокортикоиди ===
 
Ови лекови такође делују антизапаљенски, али су у стању да утичу на степен имунолошког одговора. Осим системског давања, могу се давати и локално у виду инјекције у сам оболели [[зглоб]]. Због брзог дејства и смањења тегоба, могу се користити као тзв. терапија премоштавања док други лекови не почну да делују, али и као континуирана терапија код оболелих који немају добру контролу болести{{чињеница|date=09. 2010.}}. И ови лекови убрзо по узимању доводе до смањења субјективних тегоба.
 
Бројни нежељени ефекти се јављају током хроничне примене чак и малих доза лека као одраз јатрогеног хиперкортицизма (увећање телесне тежине, карактеристично нагомилавање масног ткива у пределу врата, лица и трупа, али не и на екстремитетима), смањења коштане густине, повећања вредности [[крвни притисак|крвног притиска]] итд.
=== Антиреуматици који модификују болест (АРМБ) ===
 
Лекови из ове групе имају огроман значај, јер осим што ублажавају симптоме, могу и значајно променити{{чињеница|date=09. 2010.}} ток саме болести, односно успорити прогресију зглобних промена. Пошто [[зглобне промене]] настају већ на почетку болести, данас се инсистира на раној и агресивнијој терапији лековима из ове групе. Уколико клинички и радиографски критеријуми говоре у прилог активне болести, одмах се прелази на терапију са овим медикаментима.
 
Неки од лекова из ове групе су: