Пређи на садржај

Нагасаки — разлика између измена

17 бајтова уклоњено ,  пре 8 година
нема резимеа измене
м (Бот: Селим 1 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q38234)
 
Када [[1596]]. Хидејоши сазнаје од једног навигатора шпанског брода да предстоји инвазија Шпанаца и Португалацана на Јапан (тако су бар језуити испричали) он убија 36 католика у Нагасакију.
== Токугава и изгон Португалаца ==
Кад је [[Токугава Иејасу]] преузео власт био је толерантнији, јер су му помогли многи Јапанци који су били католици, посебно католички даимјо самураји.
У Шиманара побуни [[1637]]. суделују многи сељаци католици и отпуштени самураји ронини. Токугава је сматрао да [[Португал]] стоји иза побуне и протерује све Португалце из Јапана, а католичанство забрањује.
 
== Токугава и изгонПрогон Португалаца ==
Уместо Португалаца прихвата се трговина са [[Холандија|Холанђани]]ма, јер нису католици. [[Холандија|Холанђани]] преузимају трговину Јапана са светом.
Кад је [[Токугава ИејасуИјејасу]] преузео власт био је толерантнији, јер су му помогли многи Јапанци који су били католици, посебно католички даимјо самураји. У Шиманара побуни [[1637]]. суделују многи сељаци католици и отпуштени самураји ронини. Токугава је сматрао да [[Португал]] стоји иза побуне и протерује све Португалце из Јапана, а католичанство забрањује.
Године [[1720]]. допушта се проучавање холандског и кориштење холандских књига, тако да Нагасаки постаје главни центар изучавања
 
европске науке и уметности.
Уместо Португалаца прихвата се трговина са [[Холандија|Холанђани]]ма, јер нису католици. [[Холандија|Холанђани]] преузимају трговину Јапана са светом. Године [[1720]]. допушта се проучавање холандског и кориштење холандских књига, тако да Нагасаки постаје главни центар изучавања европске науке и уметности.
 
== Атомска бомба ==