Базен — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Робот: додато {{Commonscat|Swimming pools}}; козметичке измене
Autobot (разговор | доприноси)
м разне исправке
Ред 33: Ред 33:
== Види још ==
== Види још ==
* [[Пливање]]
* [[Пливање]]

== Спољашње везе ==
{{Commonscat|Swimming pools}}
{{Commonscat|Swimming pools}}



Верзија на датум 17. април 2013. у 06:29

Олимпијски базен у Сиднеју, Аустралија

Базен је објекат са вештачки затвореном воденом масом, који се користи за пливање из спорта, или рекреације. Постоји више стандардних величина базена: највећи је олимпијски базен, дужине 50 м и ширине 25 м. Димензије базена могу бити веће или мање од тога, правилних или неправилних облика, на отвореном, у затвореном простору, у покретним објектима, најчешће путничким бродовима и луксузним јахтама, и од разних материјала: метала, пластике, стаклопластике (фиберглас), или бетона.

Према намени, базени се деле на јавне (на услузи грађанима) и приватне (које користи само власник и његови гости). Базене је могуће наћи у бројним здраственим установама, клубовима, хотелима, центрима лепоте. Такође, базени са грејаном водом или подводним воденим млазом користе се за масажу или терапије. Базени се користе и за вежбе ронилаца, спасилачких служби и симулацију бестежинског стања за астронауте.

Базени су у већини случајева дезинфиковани хлором, бромом и минералним средствима ради превенције ширења бактерија, вируса, алги, и ларви инсеката кориштењем филтера који базенима омогућавају адекватан проток воде. Ради могућих негативних ефеката хемијских средстава, у новије време траже се и алтернативна, еко-компатибилна средства.

Галерија

Спољашње везе

Види још

Спољашње везе