Манастир Ватопед — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: Селим 17 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q911432
Ред 25: Ред 25:


== Чудотворне иконе ==
== Чудотворне иконе ==
Постоји неколико чудотворних икона у манастиру. Постоје 4 иконе Пресвете [[Богородица|Богородице]], које сматрају чудотворним. то су: Елеовритиса, Виматариса, Есфагмениса и Парамитиса.
Постоји неколико чудотворних икона у манастиру. Постоје 4 иконе Пресвете [[Богородица|Богородице]], које сматрају чудотворним. то су: Елеовритиса, Виматариса, Есфагмениса и Парамитиса.


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==

Верзија на датум 29. мај 2013. у 08:14

Манастир Ватопед

Манастир Ватопед (грч. Ιερα Μεγιστη Μονη Βατοπεδιου) је други у хијерархији манастира Свете горе, Грчка. Саградили су га у другој половини 10. века три монаха - Атанасије, Николај и Антоније, ученици Атанасија Атонског. Према другом предању, манастир је саградио византијски цар Аркадије у спомен Пресветој Богородици која му је на чудесан начин спасла сина од бродолома. Дете је пронађено у грму купине у близини плаже, по чему је манастир добио име (грч. Βατο - купина грм и грч. παιδι - дете).

Од тог времена, се много градило у овом манастиру, нарочито током византијског периода. У манастиру живи око 100 монаха.

Манастир се од 1988. године, заједно са осталих деветнаест светогорских манастира, налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Планина Атос.

Порта манастира Ватопед

Скитови при манастиру

Манастир има велики број скитова. Највеће су скитови посвећени Светом Апостолу Андреју и Светом Димитрију.

Основне карактеристике манастирских грађевина

Благо које се чува у манастиру

Икона Свете Тројице

Ватопедски манастир је верује се по посебном заштитом Пресвете Богородице, која је на његовој земљи живела до своје смрти и вазнесења на небо.

Манастирска ризница чува пехар за причешће израђен од драгог камена јасписа и мноштво вредних икона.

Ватопедска библиотека садржи преко 2000 рукописа и више од 35000 штампаних књига.

Чудотворне иконе

Постоји неколико чудотворних икона у манастиру. Постоје 4 иконе Пресвете Богородице, које сматрају чудотворним. то су: Елеовритиса, Виматариса, Есфагмениса и Парамитиса.

Спољашње везе

Шаблон:Портал Македонија