Дени Дидро — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
30 бајтова додато ,  пре 7 година
м
Краљевским указом од [[7. фебруар]]а [[1752]]. обе одштампане свеске Енциклопедије су осуђене и имале су бити уништене. Разлог, антиклерикални и антидржавни садржај. Даље штампање није било забрањено, али су језуити покушали да преузму редакцију даљих издања. Дидро се одупире и на јесен 1753. године излази трећа свеска. Од тада па до 1757. излази сваке године по једна свеска и расте број претплатника. Новембра 1757. излази седма свеска у којој је чланак „Женева“ чији је аутор Даламбер. Чланак је садржао пар реченица који су успут бачени у лице ортодоксном католицизму. Државни савет 1759. године повлачи повластицу на штампање "''Енциклопедије''", чак забрањује све претходно изашле свеске. Даламбер и Русо напуштају енциклопедијско друштво и Дидро остаје сам. Међутим, "''Енциклопедија''" наставља да излази илегално. Осма свеска излази тајно 1759. године. Потом следи петогодишња пауза током којих је Дидро припремао свеске које садрже само табеле и цртеже као пратећи материјал, односно прилог свескама.
 
Својим упорним радом је Дидро стекао неке моћне пријатеље и заштитнике међу европским аристократама. [[Фридрих II]] је саветовао Дидроу да издавање настави у [[Берлин]]у, а [[Катарина Велика|Катарина II]] му је предлагала [[Санкт Петербург|Петроград]]. Међутим, Дидро одлучује да се цео посао мора завршити у Француској. Године 1765. претплатници добијају последњих десет свезака, илегално штампаних. Додатних једанаест свезака таблица и цртежа завршено је 1774. године.
 
Више од двадесет година је трајала борба око припреме, писања и штампе "''Енциклопедије''", а улице су се већ загревале догађајима који најављују бурне и крваве револуционарне године. Нису само књиге спаљиване. "''Енциклопедија''" је временом све јасније постајала [[манифест]] трећег сталежа и интелектуални светионик који је давно превазишао скромне најаве из предговора прве свеске.

Мени за навигацију