Пређи на садржај

Хантер С. Томпсон — разлика између измена

330 бајтова уклоњено ,  пре 8 година
м
нема резимеа измене
м
м
 
== Биографија ==
ТхомпсонТомсон је одрастао у Лоуисвиллеу[[Луивил]]у ({{јез-енг|Louisville}}), као дијетедете ЈацкаЏека Роберта ТхомпсонаТомсона, службеника осигуравајућегза заводаосигурање, и домаћице ВиргинијеВирџиније ДавидсонРеј РаyДејвинсон. У дјетињствудетињству га је занимао спорт, поготово [[бејзбол]].
 
У средњој школи се учланиоучлањује у локални књижевни клуб, али је из њега бива избачен [[1955]]. након што је осуђен за суучесништво у оружаној пљачки. Након издржаних 60 дана казне се прикључио [[УСАФАмеричко ратно ваздухопловство|америчком ратном зракопловствуваздухопловству]]., Каода зракопловацби јекасније у [[Зрачна база Елгин|зрачнојваздушној бази Елгин]] на [[Флорида|Флориди]] постао уредник спортске рубрике тамошњег листа ''Тхе-{The ЦоммандCommand ЦоуриерCourier}-''. Осим за тај, под псеудонимом је писао чланке и за локалне цивилне листове.
 
Након изласка из зракопловстваваздухопловства ТхомпсонТомпсон је почеопочиње радити као новинар за разне листове, при чему је често морао мијењатимењати послове због несклоностипроблема са ауторитетима, тешке нарави и склоности инцидентима. У [[Бразил]]у је [[1963]]. године, радећи за тамошњи лист на енглеском језику ''Бразил-{Brazil ХералдHerald}-'', упознао своју прву супругу Сандру Даwн Цонклин. С њом ће имати једног сина, ЈуанаХуана ФитзгералдаФицџералда ТхомпсонаТомсона (рођ. 1963.) и још двоје дјецедеце која су умрлапреминула убрзо након породапорођаја.
 
При повратку у САД, ТхомпсонТомпсон је с временом постаопостаје фасциниран цватућомрастућом [[контракултура|контракултуром]]., тако да се [[1965]]. се прикључиоприкључује мотоциклистичкој банди ''[[Анђели пакла]]'' и своја искуства преточиопретаче у истоимену књигу ''[[Хелл'с Ангелс: Тхе Странге анд Террибле Сага оф тхе Оутлаw Моторцyцле Гангс]]''. Такоја му једоноси књигаславу, донијелапостаје славутворац иновог учинилановинарског једномстила од звијезда- [[НовоGonzo новинарствоnovinarstvo|Новог новинарствагонзо]].
 
Након те књиге сувелики габрој свиводећих водећиамеричких америчкилистова листови почелига ангажиратиангажује да пише о контракултури, патако да је радиизвештавао њихи покриваоо [[ЉетоЛето љубави|Лету љубави]] у [[Сан ФранцисцоФранциско|Сан Францисцу]]. Крајем 1968. је, пак, купиокупује имање Оwлу Фармблизини крајВуди WоодyКрика(-{''Woody ЦреекаCreek''}-) у Цолораду[[Колорадо|Колорад]]у, које ће му бити дом до краја живота.
 
Врло је брзо постао један од најпознатијих локалних становникамештана, тетако једа ту славу покушаосе [[1970]]. искористити као кандидаткандидује за шерифа [[округОкруг Питкин (Колорадо)|Округаокруга Питкин]]. Током кампање се залагао за декриминализацију дроге, а изборе је тијеснотесно изгубио. Своја је искуства касније описаоизноси у познатом чланку ''[[Баттле-{Battle офof Аспен]]Aspen}-''.
 
Годину дана касније, Тхомпсон јеТомпсон путпутује у [[Лас Вегас]] радида извјештавањаби сизвештавао локалнео мото-утркетрци, искористиокоја каому инспирацијупосле заслужи репортажукао одинспирација које је направиоза роман ''[[ФеарПараноја анд Лоатхинг ину Лас Вегас (роман)|Феар анд Лоатхинг ин Лас ВегасВегасу]]'', који јепостаје и посталодо смрти остаје његово најпознатије дјелодело. Иако је и раније експериментирао с [[Gonzo novinarstvo|Гонзо новинарством]], та је књига посталапостаје најбољи примјерпример тог стила, а многи је сматрају најбољим описом почетка краја како [[Амерички сан|америчког сна]], тако и контракултуре 1960-их.
 
Тхомпсон је сличан стил примијенио покривајући за часопис ''[[Роллинг Стоне]]'' кампању [[Демократска странка САД|Демократске странке]] за предсједничке изборе 1972. године, а од које је настала хваљена књига ''[[Феар анд Лоатхинг он тхе Цампаигн Траил '72]]''.