Папа Пије XII — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: Селим 75 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q2604
Autobot (разговор | доприноси)
м ispravke
Ред 32: Ред 32:


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==
{{портал|Биографија}}
{{Commonscat|Pius XII}}
{{Commonscat|Pius XII}}



Верзија на датум 6. јул 2013. у 04:46

Пије XII
Папа Пије XII
Лични подаци
Датум рођења2. март 1876.
Место рођењаРим, Краљевина Италија
Датум смрти9. октобар 1958.
Место смртиКастел Гандолфо, Италија
Папа
Редослед260.
ПретходникПије XI
НаследникЈован XXIII


Папа Пије XII (лат. Pius XII; 2. март 18769. октобар 1958), право име: Еуђенио Пачели, рођен је у Риму, у аристократској породици[тражи се извор]. Био је папа од 1939. до своје смрти 1958. године.

Пореклом из тзв. „црног племства“[тражи се извор] - „мале скупине аристократских римских породица које су остајале уз папе и после губитка њихових поседа, током огорчене борбе за стварање италијанске државе“ он је такорећи растао да би службовао у малој, али утицајној папској држави Ватикан.

Бројне анализе улоге Еуђенија Пачелија [1] показују да је он својим потезима био од велике користи Адолфу Хитлеру и Мусолинију, али и да је - што је недавно откривено - учествовао у покушају атентата на Хитлера 1941. године; није јавно осудио антисемитизам фашиста[тражи се извор], а познато је и да је зазирао од Јевреја[тражи се извор], али је доживљавао и да му се Јевреји захваљују на помоћи[тражи се извор]; један је од главних архитеката црквено-нововековне организације и нове улоге папе у римокатоличкој цркви и политичким дешавањима[тражи се извор]. У римокатоличкој цркви покренут је процес његове беатификације.

Посебну улогу је имао у вези са конкордатском кризом у Србији уочи Првог светског рата[тражи се извор]. Отворено је подржавао Анта Павелића и стварање НДХ пред Други светски рат[тражи се извор], учествовао у пребацивању усташких вођа после рата за Јужну Америку[тражи се извор].

Референце

  1. ^ Џон Корнвел, „Хитлеров папа - тајна историја Пија XII“, Службени лист, Београд, 2000.

Спољашње везе


Титуле Католичке цркве
Папа
19391958

Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA