Пређи на садржај

Архитектонски факултет Универзитета у Београду — разлика између измена

нема резимеа измене
Нема описа измене
'''Архитектонски факултет Универзитета у Београду''' је високообразовна установа смештена у [[Београд]]у и део је [[Универзитет у Београду|Универзитета у Београду]].
{{сређивање}}
 
Акт о оснивању Инџинирске школе, који садржи наведени програм и детаље о одвијању наставе потписао је књаз Србски [[Александар Карађорђевић]]. Ценећи да је Инџинирска школа већ својим називом указивала на јаснију оријентацију ка градитељској струци, те да је програм следио логику по којој се и данас образују архитекти, усвојено је да се дан [[19. јуни]], односно по новом календару [[1. јули]], [[1846]]. године сматра традиционалним почетком високошколске наставе архитектуре у Србији и да се са радошћу прославља.
==Историја==
Законом од [[24. септембар|24. септембра]] [[1863.]] године највиша образовна институција постала је Велика школа са факултетима правничким, филозофским и техничким.
 
Акт о оснивању Инџинирске школе, који садржи наведени програм и детаље о одвијању наставе потписао је књазкњез СрбскиСрбије [[Александар Карађорђевић]]. Ценећи да је Инџинирска школа већ својим називом указивала на јаснију оријентацију ка градитељској струци, те да је програм следио логику по којој се и данас образују архитекти, усвојено је да се дан [[19. јуни]], односно по [[грегоријански календар|новом календару]] [[1. јули]], [[1846]]. године сматра традиционалним почетком високошколске наставе архитектуре у Србији. иЗаконом даод се[[24. септембар|24. септембра]] [[1863]]. године највиша образовна институција постала је Велика школа са радошћуфакултетима правничким, филозофским и прослављатехничким.
 
==Образовни профил==
На основним студијама на Архитектонском факултету је јединствен. Основне образовно-научне јединице на Факултету су: