Верденска битка — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
м
Бот: исправљена преусмерења
м (разне исправке)
м (Бот: исправљена преусмерења)
 
Верден је био јако лоше брањен, јер је артиљерија била уклоњена са локалних тврђава, али добри обавештајни подаци и лоше време, које је одгодило немачки напад омогућили су Французима да допреме на брзину две дивизије у Верден.
Битка је почела [[21. фебруар]]а [[1916|1916.]] бомбардовањем које је трајало 9 сати. Испаљено је милион граната из 1.200 топова на 40 километара дугом фронту. После тога је уследио напад 3 армијска корпуса (3., 7. и 18. немачки армијски корпус). Немци су користили по први пут бацаче пламена да би се очистили француски ровови. До 23. фебруара Немци су напредовали 5 километара и заузели су Боа де Коре(Bois des Caures ) и потиснули су Французе. Тек после тога је француска команда схватила озбиљност напада.
Друга линија обране и 30. француски корпус су замало страдали 24. фебруара, али спасава их долазак 20. корпуса. Новопристигла војска је одмах убачена у борбу. То вече начелник француског генералштаба генерал де Кастелно саветовао је [[Жозеф Жофр|Жозефу Жофру]] да пошаље француску 2. армију под Петеновом командом на Верден. Немци су успели [[25. фебруар]]а да освоје кључно француско утврђење тврђаву Дуомон. Кастено је поставио генерала [[Филип Петен|Филипа Петена]] за команданта Верденског подручја и наредио је француској 2. армији да се укључи у битку. Немачки напад је успорен у селу Дуомон одлучном обраном француске 33. пешадијске регименте и великим падањем снега. То је дало Французима времена да допреме 23.000 тона муниције и да добију 90.000 нових војника на Верденском бојном пољу.
 
Као и у толико других офанзива на Западном фронту Немци су током напредовања изгубили артиљеријску заштиту. Пошто се бојно поље непрекидним бомбардовањем претворило у гомиле муља било је јако тешко покретати артиљерију. Напредак је осим тога Немце довео у домет француске артиљерије на западној обали Мезе. Свако ново напредовање немачке војске постајало је скупље, поготово што су јединице немачке 5. армије нападале у валовима према југу дуж источне обале реке. Били би покошени са бока Петеновим топовима са западне стране. Када су коначно заузели село Дуомон [[2. март]]а [[1916]]. потпуно су уништене 4 немачке регименте.
Пошто нису могли да напредују фронтално, Немци су покушали бочно. Напали су брдо Ле Мор Ом 6. марта и тврђаву Во 8. марта. За три месеца тешког ратовања Немци су заузели насеља Кумијер и Шатанкур западно од Вердена, а тврђава Во се предала [[2. јун]]а [[1916]]. Губици су били изузетно велики на обе стране. Петен је покушао да сачува своју војску остајући у обрамбеној позицији, али он је смењен 1. маја и замењен Робером Нивелом, који је био више оријентисан на нападе. Немачки следећи циљ је био тврђава Сувиј. Немци су [[22. јун]]а [[1916]]. употребили бојни отров [[фозген]], а следећи дан напали су са 60.000 војника, освајајући батерију у Тијомону и село Флери. Међутим нису успели да освоје тврђаву Сувиј.
Борбе око њега наставиле су се до 6. септембра. Почетак [[битка на Соми (1916.)|битке на Соми]] [[1. јул]]а [[1916]]. присилио је Немце да повуку део артиљерије на Сому да би се супроставили енглеско-француској офанзиви на северу.
 
До јесени немачка војска је била исцрпљена, а [[Ерих фон Фалкенхајн]] је смењен, а начелник генералштаба је постао [[Паул фон Хинденбург]] заједно са [[Ерих Лудендорф|Ерихом Лудендорфом]]. Французи су започели контраофанзивом [[21. октобар|21. октобра]] [[1916]]. Тврђава Дуомон је гађана новим топовима од 400 -{mm}-, па су је Французи освојили [[24. октобар|24. октобра]]. Немци су [[2. новембар|2. новембра]] изгубили тврђаву Во и повлачили су се. Коначна француска офанзива започела је [[11. децембар|11. децембра]] и одбацила је Немце на полазне положаје.
 
== Види још ==
* [[ФранцускаСписак француских села уништенауништених у Првом светском рату|Села уништена током битке]]
 
[[Датотека:Memorial de Verdun.jpg|мини|десно|300п|Верденски споменик]]
1.572.075

измена

Мени за навигацију