Jump to content

Бушидо — разлика између измена

20 бајтова уклоњено ,  пре 7 година
нема резимеа измене
м (ispravke)
'''Бушидо''' ([[Јапански језик{{јез-јап|јапан.]] 武士道,}} — пут ратника,; буши - ратник, до - пут) описује данас кодекс понашања и животну филозофију ратничког сталежа [[Јапан]]а, тј. [[самурај]]а, слично кодексу [[Европа|европских]] [[витез]]ова. Своју популарност и познавање бушидо захваљује посебно Инацо Нитобе и његовој 1899. на енглески писаној књизи ''Bushido - the Soul of Japan'' (Бушидо - душа Јапана). ПремдаПрема њему бушидо је:
 
''Бушидо је дакле кодекс оних моралних начелства које витези треба да посматрају. Он у првом реду није један писмено фиксирани кодекс; он се састоји од нашелства, усмено предани и само делимично од познатих витеза или научника написано. Он је кодекс који права дела чини светим, закон који је написан у срцу. Бушидо се не гради на креативна дела једног способног мозга или на животу познатих личности. Он је више продукт органског раста у вековима војног развоја.''
 
== Етимологија ==
Појам бушидо настаје као кодекс понашања у 17. веку за време [[Токугава шогунат|токугава-шогуната]]. Независно од саме садржине он је продукт тог времена, једног времена, у којем је у Јапану трајао дуги мир и кад су грађански ратови давно завршени. Када је Нитобе крајем 19. века написао ''Бушидо - душа Јапана'', није био свестан да је тај појам већ постојао. Мислио је да ствара нови и био је касније изненађен, кад су га упутили на њега. Због тога се не морају узимати за сасвим једнако историјски бушидо токугава-шогуната и бушидо јапанског романтизма који је касније дефинисао Нитобе.
 
== Генерално ==
Бушидо се развијоразвио из филозофије [[Будо (филозофија)|будо]], које је дефинисало дела и дужности самураја. Он помиње апсолутну лојалност самураја према свом господару, тј. [[Даимјо|даимјо]], и спремност за њега и за вредности бушидоа жртвовати и живот. Самураји и животна филозофија бушидо били су високо цењени, исто зато што су самураји у различитим периодима јапанске историје припадали највишим сталежима јапанског друштва.
За самураја се разумело само од себе, да се поред ратне вештине бави и уметностима, науком, религијом и филозофијом (文武両道, бумбу рјодо, обоје путеви литературе и рата). На првом месту стајала је увек лојалност према господару. Самураји су развили строги кодекс понашања, који је међу другом садржавао и седам врлине ратника. Тај кодекс био је основа за сав живот, те и приватни. Повреде тог кодекса сматране су за нечаствене, што се завршило често у [[Сепуку|сепуку]], ритуалном самоубиству.
 
Нарочито религиозно оријентисани списи за главне врлине и принципе наводе: Искреност, храброст, милосрђе, учтивост/уљудност, честитост и лојалност.
 
== Историја ==
==Историчност==
Бушидо је био кодекс части и није извор за историјску истинитост, што се у бурној јапанској историји може лако увидети. Као што је било међу европским витезима и код самураја је било издаје, поткупљивања, мучких убиства и мењање странака.
 
Бушидо исто тако није постојао као један писмени или религиозни манифест, већ се сумирао из јапанске културе под утицају разних религија и филозофија, и по временским условима различитих периода. Био је више начин мишљења који је утицао на свакодневницу него одређена духовност. Најјаче се дефинисао у [[Едо-периода период|едо-периодиЕдо периоду]], дакле, за време дугог мира у периоду Токугава-шогуната.
 
Филозофија бушидоа утицала је на борилачке вештине самураја и на млађе борилачке вештине попуткао што су [[аикидо]], [[ијаидо]], [[кендо]], [[кенџуцу]], [[кјудо]], [[нагинатадо]], [[џијуџицу]], [[џудо]] и неколико [[карате]] стилова.
* [[Аикидо]]
* [[Иаидо]]
* [[Кендо]]
* [[Кенџуцу]]
* [[Кјудо]]
* [[Нагинатадо]]
* [[Џијуџицу]]
* [[Џудо]]<br>
и неколико [[Карате]] стилова.
 
== Бушидо данас ==
Због принципа безусловне послушности према владару/властима бушидо се нарочито у западним друштвама сматра анахроничним, старомодним.