Ичкерија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Бот: исправљена преусмерења
Ред 44: Ред 44:
| Портал = Историја
| Портал = Историја
}}
}}
'''Чеченска република Ичкерија''' је била фактички независна држава на северном [[Кавказ (регион)|Кавказ]]у између 1991. и 1999. године. Настала је у време распада [[Совјетски Савез|Совјетског Савеза]] на једном делу некадашње аутономне републике [[Чечено-Ингушетија|Чечено-Ингушетије]] (дела [[Руска СФСР|Руске СФСР]]), а војно је поражена од стране руске армије 1999. и укључена у [[Русија|Руску федерацију]] као [[Чеченија|Република Чеченија]]. Независност Ичкерије није била међународно призната. Признали су је привремено само [[Грузија]] и [[авганистан]]ски [[талибани]].
'''Чеченска република Ичкерија''' је била фактички независна држава на северном [[Кавказ (регион)|Кавказ]]у између 1991. и 1999. године. Настала је у време распада [[Савез Совјетских Социјалистичких Република|Совјетског Савеза]] на једном делу некадашње аутономне републике [[Чечено-Ингушетија|Чечено-Ингушетије]] (дела [[Руска Совјетска Федеративна Социјалистичка Република|Руске СФСР]]), а војно је поражена од стране руске армије 1999. и укључена у [[Русија|Руску федерацију]] као [[Чеченија|Република Чеченија]]. Независност Ичкерије није била међународно призната. Признали су је привремено само [[Грузија]] и [[авганистан]]ски [[талибани]].


==Име==
==Име==
Ред 50: Ред 50:


== Историја ==
== Историја ==
Године [[1991]]., док се распадао [[СССР]], чеченски лидер [[Џохар Дудајев]] је прогласио независност Чеченије (Ичкерије). Руски председник [[Борис Јељцин]] је одбијао да призна чеченску независност, као и друге државе света. Држава Ичкерија је од тада фактички била независна, до [[Први чеченски рат|Првог чеченског рата]] [[1994]]. године, када Чеченија бива заузета од стране руске војске (до [[1996]].), а Дудајев убијен. Од 1996. године (када се руска војска повлачи), па до [[1999]]. године Чечени и даље уживају техничку независност, све до напада чеченских снага под вођством [[Шамил Басајев|Шамила Басајева]] на суседну руску републику [[Дагестан]]. Тада Русија одговара војном силом и започиње [[Други чеченски рат]], чиме успоставља контролу над територијом Чеченије. Чеченски председник [[Аслан Масхадов]] и његови сепаратисти беже у планине и започињу герилски рат који траје до данас.
Године [[1991]]., док се распадао [[Савез Совјетских Социјалистичких Република|СССР]], чеченски лидер [[Џохар Дудајев]] је прогласио независност Чеченије (Ичкерије). Руски председник [[Борис Јељцин]] је одбијао да призна чеченску независност, као и друге државе света. Држава Ичкерија је од тада фактички била независна, до [[Први чеченски рат|Првог чеченског рата]] [[1994]]. године, када Чеченија бива заузета од стране руске војске (до [[1996]].), а Дудајев убијен. Од 1996. године (када се руска војска повлачи), па до [[1999]]. године Чечени и даље уживају техничку независност, све до напада чеченских снага под вођством [[Шамил Басајев|Шамила Басајева]] на суседну руску републику [[Дагестан]]. Тада Русија одговара војном силом и започиње [[Други чеченски рат]], чиме успоставља контролу над територијом Чеченије. Чеченски председник [[Аслан Масхадов]] и његови сепаратисти беже у планине и започињу герилски рат који траје до данас.


== Види још ==
== Види још ==

Верзија на датум 6. август 2013. у 04:53

Чеченска република Ичкерија
Нохчийн Пачхьалкх Нохчийчоь
Химна
Смрт или слобода

Географија
Континент Европа
Регија Кавказ
Земља Русија
Престоница Грозни
Друштво
Службени језик чеченски, руски
Религија Ислам
Политика
Облик државе Република
 — Председник Џохар Дудајев
  Зелимхан Јандарбијев
  Аслан Масхадов
Историја
Историјско доба Савремено доба
 — Оснивање 1991.
 — Укидање 1999.
Географске и друге карактеристике
Површина  
 — укупно 15.300 km²
Становништво 1.103.000
Земље претходнице и наследнице
Претходнице: Наследнице:
Чечено-Ингушетија Чеченија

Чеченска република Ичкерија је била фактички независна држава на северном Кавказу између 1991. и 1999. године. Настала је у време распада Совјетског Савеза на једном делу некадашње аутономне републике Чечено-Ингушетије (дела Руске СФСР), а војно је поражена од стране руске армије 1999. и укључена у Руску федерацију као Република Чеченија. Независност Ичкерије није била међународно призната. Признали су је привремено само Грузија и авганистански талибани.

Име

„Ичкерија“ је историјско туркијско име за централни део Чеченије. Према легенди, сва „чиста“ чеченска племена имају тамо своје корене. Кад су чеченски сепаратисти прогласили независност Чеченије од Русије, користили су име „Чеченска Република Ичкерија“ (ЧРИ) за независну Чеченију. У многим страним изворима се, међутим, независна Ичкерија помиње као Чеченија.

Историја

Године 1991., док се распадао СССР, чеченски лидер Џохар Дудајев је прогласио независност Чеченије (Ичкерије). Руски председник Борис Јељцин је одбијао да призна чеченску независност, као и друге државе света. Држава Ичкерија је од тада фактички била независна, до Првог чеченског рата 1994. године, када Чеченија бива заузета од стране руске војске (до 1996.), а Дудајев убијен. Од 1996. године (када се руска војска повлачи), па до 1999. године Чечени и даље уживају техничку независност, све до напада чеченских снага под вођством Шамила Басајева на суседну руску републику Дагестан. Тада Русија одговара војном силом и започиње Други чеченски рат, чиме успоставља контролу над територијом Чеченије. Чеченски председник Аслан Масхадов и његови сепаратисти беже у планине и започињу герилски рат који траје до данас.

Види још