Јан Жишка — разлика између измена

Пређи на навигацију Пређи на претрагу
м
Бот: исправљена преусмерења
м (Робот: додато {{bez_izvora}})
м (Бот: исправљена преусмерења)
 
== Јан Жишка одбранио Праг ==
Када је краљ [[Жигмунд Луксембуршки|Сигисмунд Луксембуршки]] напао Праг, грађани [[Праг]]а су се обратили [[таборити]]ма за помоћ. Таборити су били хусити који су се организовали у [[Табор]]у као свом центру. Јан Жишка и остали таборити стижу као помоћ у одбрани [[Праг]]а. Краљева војска започела је опсаду [[Праг]]а у јуну [[1420]], а [[14. јул]]а [[1420]]. започео је општи напад. Јан Жишка је са својом војском бранио Витков, преко кога су хусити обезбеђивали друмске везе [[Праг]]а са остатком Чешке. Напад краљеве војске је заустављен највише захваљујући херојству Јана Жишке, а краљ Сигисмунд је прекинуо опсаду. Данас се на брду Витков налази монументални споменик Јану Жишки.
 
Убрзо након битке, [[22. август]]а [[1420]], таборити напуштају [[Праг]] и враћају се у Табор.
 
== Велики порази краљеве војске ==
Рат против Сигисмундових присталица и даље је трајао. [[Хусити]] су успели да заузму велики део [[Чешка (Бохемија)|Бохемије]]. У Чаславу је формирана привремена хуситска влада Бохемије и Моравске са Жишком као једним од чланова владе. Године [[1421]]. Жишка је рањен приликом опсаде замка Раби и изгубио је и друго око. Иако је био потпуно слеп, наставио је заповедати војском из Табора.
 
Крајем 1421. краљ Сигисмунд поново покушава да покори Бохемију. Успео је да освоји важан град [[Кутна Хора]]. Жишка је предводио сједињене војске Табора и Прага. Прво је извео тактичко повлачење, а по добијању појачања свим снагама напада краљеву војску и у бици код Небовида [[6. јануар]]а [[1422]]. постиже одлучну победу. Сигисмунд је изгубио 12.000 војника, а и сам се једва спасао. Део краљевих војника повукао се у Немецки Брод, који су хусити заузели 10. јануара. Хусити су, не слушајући Жишкино наређење, све противнике набили на мачеве.
Унутрашње размирице доводе [[1423]]. до грађанског рата међу хуситима. Жишка предводи табористе и поражава ултраквисте [[20. април]]а [[1423]]. године. Када су хусити сазнали за припрему новог крсташког рата против њих две стране склапају мир у [[Конопиште|Конопишту]] [[24. јун]]а [[1423]]. године. Крсташи су се брзо разишли без правог рата, па су унутрашња неслагања табориста и ултраквиста поново избила на површину. Жишка је поново поразио ултраквисте близу [[Храдец Кралове]] [[4. август]]а [[1423]]. године.
 
Жишка је покушао са инвазијом Мађарске, којом је тада владао краљ [[Жигмунд Луксембуршки|Сигисмунд Луксембуршки]]. Инвазија је пропала, али Жишка поново показује своје велико војно умеће током повлачења. Поново [[1424]]. избија грађански рат са ултраквистима и поново их Жишка побеђује.
 
== Уједињење хусита ==
1.572.075

измена

Мени за навигацију