Пролетери свих земаља, уједините се! — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Bot: Migrating interwiki links, now provided by Wikidata on d:q877781
м Бот: Селим 2 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q877781
Ред 25: Ред 25:
[[Категорија:Комунизам]]
[[Категорија:Комунизам]]
[[Категорија:Марксизам]]
[[Категорија:Марксизам]]

[[be-x-old:Пралетарыі ўсіх краін, яднайцеся!]]
[[ro:Proletari din toate ţările, uniţi-vă!]]

Верзија на датум 7. септембар 2013. у 12:08

Мурал посвећен слогану, Санкт Петербург

„Пролетери свих земаља, уједините се!“ (нем. Proletarier aller Länder vereinigt Euch!) је један од најпознатијих комунистичких узвика, који се први пут појавио у „Комунистичком манифесту“ (1848) Карла Маркса и Фридриха Енгелса.

Овај слоган био је државно гесло Савеза Совјетских Социјалистичких Република (рус. Пролетарии всех стран, соединяйтесь!), а био је присутан на свим грбовима совјетских република и њихових аутономних јединица, те на насловницама већине совјетских новинских гласила. Ово је био популаран узвик на Другом конгресу Коминтерне 1920. године. Лењинова варијација на слоган била је “Радници и угњетени народи и нације свих земаља, уједините се!”.

Неке социјалистичке и комунистичке партије га и даље користе за своје гесло. Уобичајено је и његово узвикивање током радничких штрајкова и протеста.[1]

На многим заставама Комунистичких партија, укључиво и СКЈ, тај слоган је био и исписан.

Ова парола у доба владавине СКЈ није била посебно популарна јер се из ње, у Југославији, препознавао хегемонизам КП СССР-а.

Извори

  1. ^ „May Day celebrated on both sides of Line of Control”. socialistworld.net. 06/05/2008. Приступљено 8.1. 2012.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Види још

Спољашње везе