Пређи на садржај

Скенер — разлика између измена

Без промене величине ,  пре 9 година
нема резимеа измене
м (разне исправке; козметичке измене)
Нема описа измене
Савремени скенери обично снимају у -{RGB}- палети боја. Аналогно-дигитални конвертор шаље скениране податке компјутерском процесору преко улазно/излазног интерфејса који може бити -{SCSI}- или двосмерни паралелни порт код скенера произведених пре појаве -{USB}--а. Дубина боја зависи од карактеристика самог уређаја, обично је најмање 24-битна док је код квалитетнијих модела 48-битна или већа. Важан параметар код скенера је његова резолуција, мерена пикселима по инчу (-{ppi}-), али понекад прецизније одређена као узорцима тј. семпловима по инчу ({{jez-енг|samples per inch}}). Уместо истицања оптичке резолуције као јединог битног параметра, произвођачи обично декларишу интерполирану резолуцију уређаја, која је много већа услед софтверске интерполације. Године 2004. квалитетнији стони скенер је имао оптичку резолуцију од 1600 до 3200 -{ppi}-, врхунски положени скенери до 5400 -{ppi}-, а добар добош ротациони скенер је имао оптичку резолуцију од 8000 до 14000 -{ppi}-.
Производ скенирања је обично некомпресовани -{RGB}- приказ који преко везе скенера и рачунара даље обрађују графичке апликације, међу којима је најпознатији -{[[Adobe Photoshop]]}-. Обрађене слике се обично чувају на хард-диску рачунара у одређеном формату. То може бити некомпресована битмап слика, компресовани -{[[TIFF]]}- или -{[[PNG]]}-, -[[[GIF]]}- или -{[[JPEG]]}-. Документе је најбоље чувати у -{TIFF}- или -{[[PDF]]}- формату. -{[[Adobe PDF]]}- формат (формат за опис стране, енг. -{[[Page Description Format]]}-) пружа квалитетну компримовану презентацију комплексних страна уз доступан бесплатан софтвер за читање. -{GIF}- односно у преводу формат за размену графике је формат доста коришћен за интернет презентације. Овај формат користи компресију без губитка али само у 256 боја. -{JPEG}- формат је добар за постављање слика на интернет стране јер га препрепознају веб претраживачи, али није добар избор за текстуалне документе јер се добија мутан текст у блоковима. -{JPEG}- датотеке користе компресију са губитком услед чега су скениране слике лошијег квалитета. Међутим, у поређењу са -{GIF}- форматом, -{JPEG}- може да чува 24-бита информације о боји по пикселу, што значи преко 16 милиона боја.
Купци скенера треба да обрате пажњу у том смислу да без обзира на декларисану вредност резолуције и ширине битова, неки уређаји нису у стању да квалитетно скенирају у вишим резолуцијама. Пошто купац не може бити потпуно сигуран да ли је декларисана вредност оптичка или интерполирана резолуција најбоље је при куповини оријентисати се ка познатијим произвођачима као што су -{[[Epson]]}-, -{[[Hewlett -Packard]]}- или -{[[Canon]]}-. Ипак, за уобичајену кућну и канцеларијску употребу довољан је 24-битни скенер који може да скенира у 300 -{ppi}-. Са друге стране 48-битни скенер који може да снима у 600 -{ppi}- много је прикладнији за квалитетне фотографије, негативе или 35-милиметарске слајдове. Квалитет одређеног скенера зависи од више параметара али највише од: резолуције, скалирања, шума слике, тонске прецозности, верности боја и брзине рада.
 
== Веза са рачунаром и пратећи софтвер ==