Jump to content

Бела Црква — разлика између измена

 
Доласком Адолфа Хитлера на власт у Немачкој буди се немачки национализам у Краљевини Југославији, највећи део немачког народа пристаје на страну нацизма док мањина остаје пасивна и неопредељена док је мањи део помагао НОБ. Априлски рат је био изузетно кратак, и Немци су окупирали Белу цркву, која је номинално била део Баната прикљученог Недићевој Србији, али сву власт је имала немачка национална мањина. Одмах по доласку у Белу цркву, Немачки окупатори потпомогнути домаћим немачким становништвом извршили су геноцид над Белоцркванима Јеврејског порекла, од којих скоро нико није преживео рат.
У Белој Цркви је марта [[1942]]. године основана немачка [[7. СС добровољачка брдска дивизија Принц Еуген]], злогласна по злоделима над Српским народом у Југославији. Током самог рата, Немачки окупатори починили су злочине и над Српским народом, посебно масовним стрељањима широм Баната па и Белој цркви. Године 1943. извреноизвршено је тако масовно стрељање домаћегсрпског становништва.http://www.belacrkva.co.rs/istorija.php Доласком ослобођења, Немачко становништво у страху од одмазде углавном бежи. Многи од њих су настрадали у возу који је дигнут у ваздух, а они који су успели да побегну, настанили су се у Аустрији и Немачкој.
Они, који из одређених разлога нису успели да оду из Беле Цркве, послати су у [[логор смрти|концентрационе и радне логоре]] у јужном и средњем Банату, где је много њих изгубило живот. Њихова имовина је подељена победницима, највећим делом колонистима
пристиглим из [[Црна Трава|Црне Траве]], [[Црна Гора|Црне Горе]], [[Босна и Херцеговина|БиХ]], [[Лике]] и [[Кордун]].
601

измена