Пређи на садржај

Екосистеми мора — разлика између измена

нема резимеа измене
Нема описа измене
Животну заједницу у најдубљим деловима мора чине малобројне брсте '''''[[бескичмењаци|бескичмењака]]''''', као што су '''''[[морска саса|морске сасе]]''''', '''''[[морски црв|морски црви]]''''', '''''[[Ракови|ракови]]''''' и '''''[[морски краставац|морски краставци]]''''', али и најнеобичније врсте '''''[[риба]]'''''.
[[Категорија:Биологија]]
 
== Neobicna stvorenja morskog sveta ==
 
 
'''Rakovi viticari''' su svojim okamenjenim ljusturama u obliku bradavica, pricvrsceniza stene.Njihov oklop se , u vreme plime i talasa, otvara, a zatvara se kad je pak na suvom.
 
'''Puzevi liporine''' u stanju su da po nekoliko dana izdrze izvan morske vode. Najnizi zavoj njihove ljusture je veci od svih ostalih zajedno.U njemu puzevi litorine zadrzavaju vodu, koja im omogucava da disu i u vazdusnoj sredini.
 
'''Crvena morska sasa''' za vreme plime izbacuje svoje crvene pipke, kojima hvata sitnije zivotinje, a za vreme oseke se zatvori u svoje okruglo crveno telo i tako prezivljava period suse.
 
'''Dagnja''' za vreme oseke tako cvrsto zatvori ljusturu da nekoliko sati, a ponekad nekoliko dana, moze opstati na suvom.veoma je ukusna i hranljiva, pa se danas uzgaja na mnogim mestima u primorju.
 
'''Prilepci''' su posebna vrsta puzeva cije kucice imaju oblik male kupe. Ovi puzevi veoma cvrsto prianjaju na stenovitu podlogu.Zive uvek u istom malom udubljenju, koje napustaju samo kada idu u potragu za algama kojima se hrane.
 
'''Kozice''' su mali rakovi sa skoro potpuno providnim telom, sti ih cini gotovo nevidnjivim u podvodnim livadama.
 
'''Hobotnica''' u trenutcima opasnosti izbacuje mastilo i formira dimnu zavesu, koja je stiti od neprijatelja.Sposobna je da lako i brzo menja boju tela i prilagodjava se podlozi.
 
'''Morsko silo''' je rodjak morskom konjicu.Telo mi je izduzeno, tako da cela riba izgleda kao silo, a raste do 30 cm duzine . Zivi u podvodnim livadama , gde se zbog oblika tela koje podseca na listove morske trave veoma dobrao kamuflira, pa ga je veoma tesko uociti.
 
'''Torpedo''' ima jedinstveno oruzije za napad i odbranu.U osnovi ljegovih grudnih peraja nalaze se dva elektricna organa koji proizvode struju, koja kod nekih vrsta moze dostici jacinu od 200 V.
 
'''Plankton''' - Razni izrastaji i prosirenja na telima mikroskopskih clanova planktona otezavaju poniranje ovih organizama u dublje delove mora. Tela ovih organizamaispunjena su uljima, mastima, sluzima ili gasovima, cime se smanjuje njihova specificna tezina, sto takodje daje otpor tonjenju.
13

измена