Пређи на садржај

Тркачице — разлика између измена

827 бајтова додато ,  пре 15 година
нема резимеа измене
м (сређивање)
Нема описа измене
{{радови у току}}
{{сређивање}}
 
'''Тркачице''' су породица птица која је еволуирала од [[птице|птица]], а која броји око 40 данас [[угрожена врста|угрожених врста]]. Главна одлика ових птица су крила која су током процеса еволуције атрофирала или потпуно нестала, тако да ове птице нису у стању да лете. Верује се да су ове птице у већини случајева настале у одсуству бројних природних непријатеља, при чему нису имале потребу да користе крила. Са друге стране су им добро развијене канџе на ногама или крилима, које пружају заштиту од евентуалних мањих непријатеља. Најпознатији представници су [[ној]], [[ему]], [[казуар]], [[нанду]] и [[пингвин]]и.
Trkačice su malobrojna skupina ptica; ima ih samo oko 800 vrsta. Kod ovih vrsta, krila su slabo razvijena, a kod nekih potpuno zakržljala (kivii). Nisu rasprostranjene u Europi, Arktiku i Antarktiku. Nabrojaćemo samo najvažnije grupe ovih ptica:
 
На [[Нови Зеланд|Новом Зеланду]] се може наћи највише ових врста на једном месту, укључујући [[киви (птица)|кивије]], неколико врста [[пингвин]]а и такахе.
-'''Nojevi''' su jedne od najbrojnijih ptica trkačica. Rasprostranjene su u Saudijskoj Arabiji i u Africi. Obični noj može da naraste i do 2,5 metara visine, a njegove težina može i da dostigne masu od 75 kolograma.
 
== Види још ==
-'''Kazuari''' obuhvataju malobrojnu skupinu austaralijskih ptica. Najpoznatija vrsta kazuara je ptica emu.
* [[Изумрле врсте птица]]
 
== Спољашње везе ==
-'''Nandui''' su malorasprostranjene ptice trkačice. One žive u Južnoj Americi. Poznat je njihov naziv američki noj. Najpoznatija vrsta je pampajski noj.
* [http://www.terranature.org/flightlessBirds.htm На TerraNature]
 
[[de:Flugunfähiger Vogel]]
-'''Kivii''' su endemične ptice sa Novog Zelanda i skoro istrebljena vrsta. Jedina vrsta je običn kivi.
[[en:Flightless bird]]
[[ko:날지 못하는 새]]
[[pl:Nielot]]
 
[[Категорија:Птице]]