Пређи на садржај

Тркачице — разлика између измена

8 бајтова додато ,  пре 15 година
м
ето тако... ви нађите боље име за чланак, ако има
Нема описа измене
м (ето тако... ви нађите боље име за чланак, ако има)
'''Тркачице''' су породица птица која је еволуирала од [[птице|птица]], а која броји око 40 данас [[угрожена врста|угрожених врста]]. Главна одлика ових птица су крила која су током процеса еволуције атрофирала или потпуно нестала, тако да ове птице нису у стању да лете. Верује се да су ове птице у већини случајева настале у одсуству бројних природних непријатеља на острвима на којим су боравиле, при чему нису имале потребу да користе крилалете. Са друге стране су им добро развијене канџе на ногама или крилима, коједобро развијене, пружајупружајужи заштиту од евентуалних мањих непријатеља. Најпознатији представници су [[ној]], [[ему]], [[казуар]], [[нанду]] и [[пингвин]]и.
{{радови у току}}
 
'''Тркачице''' су породица птица која је еволуирала од [[птице|птица]], а која броји око 40 данас [[угрожена врста|угрожених врста]]. Главна одлика ових птица су крила која су током процеса еволуције атрофирала или потпуно нестала, тако да ове птице нису у стању да лете. Верује се да су ове птице у већини случајева настале у одсуству бројних природних непријатеља, при чему нису имале потребу да користе крила. Са друге стране су им добро развијене канџе на ногама или крилима, које пружају заштиту од евентуалних мањих непријатеља. Најпознатији представници су [[ној]], [[ему]], [[казуар]], [[нанду]] и [[пингвин]]и.
 
На [[Нови Зеланд|Новом Зеланду]] се може наћи највише ових врста на једном месту, укључујући [[киви (птица)|кивије]], неколико врста [[пингвин]]а и такахе.