Jump to content

Пантљичара — разлика између измена

1.611 бајтова уклоњено ,  пре 7 година
м
Враћене измене 77.46.240.164 (разговор) на последњу измену корисника Dcirovic
м (Враћене измене 77.46.240.164 (разговор) на последњу измену корисника Dcirovic)
 
[[Категорија:Пљоснати црви]]
Kako se Vaš pas ili mačka zaraze?
1. Gutanjem jaja parazita - najveći broj infekcija nastaje kada pas ili mačka liže mesta gde su druge životinje defecirale, kao što su dvorišta, parkovi ili trava (možemo ih i na cipelama doneti u kuću).
2. Putem vode ili hrane - kontaminirana jajašca u kojima je razvijena invazivna larva. Larva se iz jajašca oslobodi u tankom crevu i migrira kroz mukozu creva, preko krvotoka i jetre, sve do pluća. Iskašljavanjem dospevaju u ždrelo, gde budu progutane, te dozrevaju u tankom crevu u odrasle jedinke koje proizvode nova jajašca. Međutim, kada jajašca s invazivnim larvama proguta starija životinja, larve migracijom mogu završiti u jetri, mišićima, vezivnom tkivu, bubrezima i mnogim drugim tkivima gde prelaze u stadijum mirovanja koji može trajati i nekoliko godina. Kod gravidnih kuja te se larve ponovo aktiviraju u zadnjoj trećini graviditeta i putem krvotoka, preko placente, invadiraju fetus. Neke larve migracijom stignu do mlečnih žlezda pa se putem mleka prenose na štence. Na taj se način štenci invadiraju još intrauterino (u materici) ili galaktogeno (putem mleka) pa je moguće pronaći gliste u crevima šteneta starog 1 nedelju.
3. Rođenjem - mnogi štenci i mačići se rađaju sa parazitima koje im je prenela majka preko posteljice; Kako je davanje dehelmintika kontraindikovano u graviditetu ovu pojavu možemo prevenirati tako što kuju očistitimo pre parenja, a sledeće čišćenje od glista treba ponoviti sa 20 dana starosti štenaca.
4. Preko posrednika - pantljičare se prenose kada pas pojede zaraženu buvu.