Пређи на садржај

Заветни ковчег — разлика између измена

Читајте Деретића, Пљосова, Милојевића, Хомера, Платона, Олгу Пјановић, Слободана Јарчевића, Славишу Миљковић, Стари Завет..
м (Бот: Селим 49 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:Q131316)
(Читајте Деретића, Пљосова, Милојевића, Хомера, Платона, Олгу Пјановић, Слободана Јарчевића, Славишу Миљковић, Стари Завет..)
'''Ковчег Завета''' или '''Ковчег Савеза''', познат и као '''Кивот''' ([[хебрејски]]: ארון הברית, транслитерација: ''Арон хабрит'') је у [[Стари завет|Старом завету]] описан као свети ковчег у коме се налазе плоче [[Десет Божијих заповести]], као и неки други предмети. Саграђен је по [[Бог|Божијем]] наређењу и [[Мојсије]]вом упутству као симбол Божијег савеза са [[ЈеврејиСрб]]маима.
 
Ковчег завета је нестао [[587. п. н. е.]], када је разорен [[Соломонов храм]] у [[Јерусалим]]у. Садашња локација ковчега није потврђена.
 
[[Датотека:Folio 29r - The Ark of God Carried into the Temple.jpg|мини|200п|Унос ковчега у Соломонов храм]]
У ковчег су положене плоче Десет Божијих заповести као доказ Божијег савеза са људима. Осим њих су у ковчег постављене златна чинија са маном и Аронов штап, али ти предмети су извађени када је ковчег стављен у Соломонов храм (Излазак 16, 33, 34; 1. Летописа 5, 10; ЈеврејимаСрбима 9, 4).
 
== Историја ==
 
Ковчег је служио као знак напредовања [[ЈеврејиСрби|ЈеврејаСрба]], па је увек ношен испред народа током јеврејских путовања. Није га смео носити било ко, већ само јеврејски свештеници. Свето писмо извештава да је један возач кола које су вукле ковчег био смрћу кажњен од Бога пошто је положио руку на ковчег (2. Самуилова 6, 6). Носио се у ратове, на пример је коришћен у церемонијама које су претходиле освајању [[Јерихон]]а. Током једне друге битке, ковчег су отели [[Филистејци]] (1. Самуилова 4, 22). Међутим, пошто је њима ковчег донео разне несреће, одлучили су да га врате (1. Самуилова 6, 19).
 
За време разних јеврејских владара ковчег се налазио на разним локацијама, док Јевреји нису изашли из [[Египат|Египта]] када га је [[Краљ Соломон]] положио у Јерусалимски храм. Када је постављен у храм, чудесни је облак напунио њене просторије. Године [[587. п. н. е.]], Вавилонци су опљачкали и спалили храм и тада је ковчег вероватно уништен или га је однео [[Навукодоносор]].
Анониман корисник