Пређи на садржај

Глаголски придев трпни — разлика између измена

м
ispravke
м (Разне исправке)
м (ispravke)
{{Глаголски облици}}
'''Глаголски придев трпни''', или пасивни партицип, неличан је [[глаголски облик]] који означава да се на некоме или нечему врши, или се (из)вршила нека радња. Другим речима, описује да неко или нешто трпи вршење радње. Као и остали пасивни облици [[глагол]]а, може постојати само код прелазних глагола<ref name="klajn">Klajn, I. Gramatika srpskog jezika. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. strpp. 127–130.</ref>.
 
Попут осталих глаголских облика, глаголски придев трпни може бити свршеног и несвршеног вида, може бити повратан или неповратан, а у реченици може имати објекат и адвербијал као допуне<ref name="mar"/>. Глаголски придев трпни (и остали партиципи) могу означавати [[прошло време|прошло]] и [[презент|садашње време]], али не могу означавати [[будуће време]].
== Глаголског придев трпни у српском језику ==
 
Трпни глаголски придев, један од [[глаголски придев|описних глагола]], у [[српски језик|српском језику]] има посебне облике за сва три [[род (граматика)|рода]] у једнини и множини. Мења се по [[падеж]]има, налик [[придеви]]ма са непалаталним завршетком. У ретким случајевима глаголски придев трпни гради се од повратног глагола (нпр. заљубљен од заљубити се)<ref name="klajn"/>. У српском језику не постоји трпни глаголски придев садашњег времена, већ само прошлог<ref name="mar">Marojević R. 1994. Gramatika ruskog jezika. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. strpp. 217–225.</ref>. Глаголски придев трпни се ретко употребљава у говорном језику, док се често може уочити у писаном језику (научном, пословном, публицистичком) .
 
Глаголски придев трпни гради се од [[инфинитив]]не или [[презент]]ске глаголске основе и посебних наставака. Тип наставака зависи од типа инфинитивне основе, уз ретке изузетке. Наставци за грађење глагослког придева трпног су:
1.572.075

измена