Jump to content

Архитектура рачунара — разлика између измена

м (navodnici)
 
== Историја ==
Прва документована компјутерска архитектура била у преписци између [[Чарлс Бебиџ|Чарлса Бебиџ]]а и [[Ада Ловлејс|Аде ЛовелацеЛовлејс]], описујућиу којој је описана [[Аналитичкааналитичка машина|аналитичку машину]]. Још један пример је Јохнпрви воннацрт Нојманизвештаја је[[Џон 1945.фон првиНојман|Џона нацртфон извештајаНојмана]] о [[EDVAC|ЕДВАЦ]] из 1945, који је описао организацију логичких елемената. [[IBM|ИБМ]]- овага користи за развој ИБМрачунара IBM 701, првипрвог комерцијалникомерцијалног рачунаррачунара са ускладиштеним програмапрограмима, испоручен почетком 1952.
 
Термин „архитектура“ у компјутерској литератури може се пратити на раду Лајле Р. Јохнсон, Мохамед Усман Кхана и Фредерика П. Броокс, Јр, 1959- чланова одељења Машинске организације у главном истраживачком центру ИБМ-а. Џонсон је имао прилику да напише истраживачки рад о Стречу, ИБМ - развија [[Суперрачунар|суперкомпјутер]] у Лос Аламос научној лабораторији Лос Аламос. Да би описао ниво детаља за разматрање рачунара, он је истакао да је његов опис формата, инструкција, типове хардвера параметара, брзине и побољшања били на нивоу " архитектуре система " -термин који се чинило више него користан " машинска организација“.
Након тога, Брукс, почео је друго поглавље књиге (планирање рачунарског система : Пројекат Стреч , изд В. Бучхолз , 1962 ) пишући, " Архитектура рачунара, као и друге архитектуре, јесте уметност утврђивања потреба корисника, структуре, а затим пројектовање да, што је могуће у оквиру економских и технолошких ограничења задовољи те потребе“.
Брукс је помогао развој ИБМ Систем/360 линију рачунара, у којој је " архитектура " постала именица која дефинише „шта корисник треба да зна“. Касније, корисници рачунара су користили термин у многим мање - експлицитним начинима.