Душан Борковић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене 178.223.31.62 (разговор) на последњу измену корисника Mstudiodf
мНема описа измене
Ред 19: Ред 19:
'''Душан Борковић''' ([[Панчево]], [[16. септембар]] [[1984]]) је [[Србија|српски]] аутомобилиста.
'''Душан Борковић''' ([[Панчево]], [[16. септембар]] [[1984]]) је [[Србија|српски]] аутомобилиста.


Највиши је професионални аутомобилста на свету са висином од 207 cm. Душанов отац Јован је био двоструки шампион СФРЈ у мото тркама и шампион бивше Југославије у тркама камиона седамдесетих и деведесетих година прошлог века. Душан је аутомобилизмом почео да се бави [[1994]]. године. Први [[Срби]]н шампион Европе у аутомобилизму у ФИА Европском брдском првенству 2012, трећепласирани у Европском купу туринг аутомобила 2013. и први Србин који ће се такмичити у најпрестижнијем светском такмичењу на кружним стазама - Светском шампионату туринг аутомобила (WTCC) у класи ТC1 у аутомобилу Chevrolet Cruze 1.6Т најновије спецификације. Поред поменутих европских освојио је и дванаест националних шампионских титула, три златне и једну Дијамантску кацигу. Најмлађи је добитник ове награде у историји аутомобилизма. Од [[2012]]. године ожењен је Андријаном Борковић.<ref>[http://www.pulsonline.rs/lifestyle/na-kafi-kod/23336/andrijana-i-dusan-borkovic-u-braku-je-kao-i-pre-njega Blic Puls:Andrijana i Dušan Borković: U braku je kao i pre njega], Приступљено 20. 1. 2013.</ref>
Највиши је професионални аутомобилиста на свету са висином од 207 cm. Душанов отац Јован је био двоструки шампион СФРЈ у мото тркама и шампион бивше Југославије у тркама камиона седамдесетих и деведесетих година прошлог века. Душан је аутомобилизмом почео да се бави [[1994]]. године. Први [[Срби]]н шампион Европе у аутомобилизму у ФИА Европском брдском првенству 2012, трећепласирани у Европском купу туринг аутомобила 2013. и први Србин који ће се такмичити у најпрестижнијем светском такмичењу на кружним стазама - Светском шампионату туринг аутомобила (WTCC) у класи ТC1 у аутомобилу Chevrolet Cruze 1.6Т најновије спецификације. Поред поменутих европских освојио је и дванаест националних шампионских титула, три златне и једну Дијамантску кацигу. Најмлађи је добитник ове награде у историји аутомобилизма. Од [[2012]]. године ожењен је Андријаном Борковић.<ref>[http://www.pulsonline.rs/lifestyle/na-kafi-kod/23336/andrijana-i-dusan-borkovic-u-braku-je-kao-i-pre-njega Blic Puls:Andrijana i Dušan Borković: U braku je kao i pre njega], Приступљено 20. 1. 2013.</ref>
== Домаћи шампионати ==
== Домаћи шампионати ==

Верзија на датум 23. март 2014. у 20:47

Душан Борковић
Датум рођења(1984-09-16)16. септембар 1984.(39 год.)
Место рођењаПанчево
  СФРЈ
Веб-сајтdusanborkovic.com

Душан Борковић (Панчево, 16. септембар 1984) је српски аутомобилиста.

Највиши је професионални аутомобилиста на свету са висином од 207 cm. Душанов отац Јован је био двоструки шампион СФРЈ у мото тркама и шампион бивше Југославије у тркама камиона седамдесетих и деведесетих година прошлог века. Душан је аутомобилизмом почео да се бави 1994. године. Први Србин шампион Европе у аутомобилизму у ФИА Европском брдском првенству 2012, трећепласирани у Европском купу туринг аутомобила 2013. и први Србин који ће се такмичити у најпрестижнијем светском такмичењу на кружним стазама - Светском шампионату туринг аутомобила (WTCC) у класи ТC1 у аутомобилу Chevrolet Cruze 1.6Т најновије спецификације. Поред поменутих европских освојио је и дванаест националних шампионских титула, три златне и једну Дијамантску кацигу. Најмлађи је добитник ове награде у историји аутомобилизма. Од 2012. године ожењен је Андријаном Борковић.[1]

Домаћи шампионати

Душан од 1994. до 2000. године вози картинг. Шест година за редом је био првак Југославије. Иако је 1994. године поломио обе руке када се испревртао, то га није омело у даљем такмичењу и постизању изванредних резултата. 1999. године је за мало остао без десне руке када му је потпала под точак на трци у Мађарској, али је успео да се опорави и настави своју професионалну каријеру.

2001. године прелази у „мали Н“ у коме се вози Југо. Следеће године је био вицешампион тог такмичења уз прву победу на стази „Ушће“ у Београду.

Годину дана касније прешао је у најпопуларнију класу у домаћем шампионату – „Националну класу – хибрид“. Сезону је завршио као трећи у генералном пласману, али већ следеће године је био вицешампион.

У периоду од 2004. до 2008. године, имао је највише победа у историји „Националне класе“. 2007. године возио је и брдске трке и постигао рекорде стазе на свих осам трка.

2010. године је био шампион Србије на брдским стазама (Mitsubishi Lancer Evo 9). Учествовао је на Сербиа релију и Истра релију.

Европски шампионати

Године 2011., Душан Борковић је први пут наступио у Европи. Одабрао је FIA European Hill Climb Championship и постао први српски такмичар који се окушао у целом шампионату.[2] Већ на првој трци у Рецхбергу у Аустрији, освојио је прво место и направио рекорд стазе. Од укупно дванаест трка, учествовао је на девет. На четири стазе је поставио брзински рекорд за групу „Н“ и постигао треће место у овом шампионату.

2012. година је изузетно значајна за његову каријеру јер је постао европски првак у тркама на брдским стазама (FIA European Hill Climb Championship). Однео је победу и постигао рекорд стазе у осам од укупно десет трка колико је возио и стекао недостижну предност још на трци у Швајцарској. Титулу је прославио у хрватском Бузету пред 15.000 гледалаца.

2013. имао је одличну дебитантску сезону у Европском купу туринг аутомобила (ЕТСС)[3] коју је завршио као трећепласирани у најјачој “S2000 класи” у сарадњи са Campos Racing Team под називом NIS Petrol racing team. Најбоље резултате остварио је у Салцбургу где је победио у једној трци и то за воланом Seat Leon TFSI S2000. Док је у последње две трке сезоне возио Chevrolet Cruze S2000.

WTCC

Године 2014. Душан ће први пут возити FIA WTCC у TC1 класи у RML Chevrolet Cruze са Campos racing team-ом под називом NIS Petrol racing team по имену генералног спонзора НИС Газпром Нефт.

Награде

  • трећепласирани у Европском купу туринг аутомобила (ЕТСС) (2013)
  • шампион Европе на брдским стазама (2012)
  • дванаест националних шампионских титула;
  • три златне кациге;
  • Дијамантска кацига (најмлађи освајач ове највеће награде у историји аутомобилског спорта);
  • преко 200 трофеја;

Референце

Спољашње везе