Пређи на садржај

Филип Вишњић — разлика између измена

м (Враћене измене 178.223.24.253 (разговор) на последњу измену корисника 178.148.102.195)
Филип Вишњић је рођен на [[Мајевица|Мајевици]], у селу [[Горња Трнова]], код [[Угљевик]]а, где је планирана изградња реплике његове родне куће.<ref>[http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:454847-Gornja-Trnova-Grade-dom-Filipa-Visnjica Граде дом Филипа Вишњића („Вечерње новости“, 20. септембар 2013)]</ref> Ослепевши од великих богиња још као дете, Вишњић је постао професионални певач. С [[гусле|гуслама]] у рукама је путовао по читавом [[Босански пашалук|Босанском пашалуку]], па и даље, све до [[Скадар|Скадра]]. По селима и на [[манастир]]ским саборима певао је Србима, а пролазећи кроз градове певао је на дворовима турских првака. Две публике тражиле су различите песме тако да је Вишњић имао два различита репертоара, један за своје хришћанске а други за муслиманске слушаоце. Његове песме о [[Свети Сава|Светом Сави]] карактеристичне су за манастирски, [[Хагиографија|хагиографски]] репертоар слепих певача.
== Живот ==
Био је из богате породице Вилића. Отац му је рано умро. Преудавши се у село Међаше, мајка је четворогодишњег сина одвела са собом. По њеном надимку(Вишња) Филип ће добити презиме.
У осмој години Филип Вишњић је прележао богиње које су му оставиле ожиљке на лицу и одузеле му вид. Године 1787. Вилиће је задесила несрећа. Свративши њиховој кући, некакви Турци насилници ударе на част једне жене, лепе Ђурђије. Да се освете за нанету штету, Вилићи једног Турчина посеку, а другог обесе пред кућом, о шљивишљиву уларом с његова коња. Казна их убрзо стигне. Сви одрасли мушкарци, три стрица и један стричевић, били су одведени у Зворник и убијени. Породици су одузели царско право и име Вилића се скоро затрло.
На староме огњишту више није било хлеба за Филипа, а ни на новоме јер му је тих година умрла и мајка. Научивши да ударасвира у гусле, младић је напустио Међаше, потуцајући се друмовима и песмом просећи хлеб. Путовао је годинама обишавши Босански пашалук, Херцеговину, дошао до Скадра. У селима и око манастира певао је хришћанској раји, а свраћао је и на дворове муслиманских првака који су га примали с поштовањем. Наш гуслар имао је песме и за рају и за господаре.
 
== Стваралаштво ==
412

измена