Пређи на садржај

Дејства српске авијације у окупираној територији (1916—1918) — разлика између измена

нема резимеа измене
Српски Врховна команда је , у три наврата употребила авионе да би са Солунског фронта , у делове Србије захваћене побуном , пребацила своје официре са одређеним задацима .
* Војвода [[Василије Трбић]],први је послат авионом ,на планину Бабуну, да би организовао герилски отпор окупатору .
* 28. септембра 1916, са аеродрома у Грчкој , пут Топлице полетео је војвода [[Коста Миловановић]] Пећанац .Апаратом " њупор " пилотирао је Француз [[Рене Корнемон]] . Они нису слетели , како им је било наређено , на ратни аеродром код Косанчића[[Косанчић]]а близу Бојника , јер је Пећанац , као искусни четник , знао да ће и авион и они бити лак плен за окупаторску војску . Док су прелетали линију фронта , више од 40 граната испаљено је на авион , али га нису погодиле . Пећанац , који је знао тек покоју француску реч , споразумевали се са пилотом гестикулацијом .Па ипак , за дивно чудо , успео је да покаже пилоту да наведе авион на Равне ливаде , близу села [[Механе]] , подно планине [[Радан]] , где су се спустили . Пошто су истоварили нешто опреме ( где је било и 25 килограма експлозива ) , савезници су се братски изљубили , пилот је сео у авион , Пећанац је завртео елису и Француз је наставио лет у Румунију . Ка том месту појурили су бугарски војници , али су четници , које је предводио наредник [[Радисав Тошић]] , стигли пре и прихватили војводу.
* Да би " извршила инспекцију о догађањима на југу Краљевине " , Врховна команда 29. октобра 1917. шаље опет авион . Њиме пилотира наредник [[Синиша Стефановић]] , један од најбољих српских пилота тог доба . Са капетаном Јованом Илићем он успешно прелеће линију фронта и упућују се ка Косанчићу поред Бојника .Међутим, не зна се због чега, они спуштају авион код места [[Пусто Шилово]],на Радан планини, на врло непогодан терен и ударају у дрво.Остали су неповређени,али су их заробиле бугарске јединице.<ref>http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/prvi-avioni-nad-porobljenom-srbijom.lt.html</ref>
 
== Референце ==