Пређи на садржај

Борба (војска) — разлика између измена

м
Бот: исправљена преусмерења
м (разне исправке)
м (Бот: исправљена преусмерења)
'''Борба''' у [[Војска|војној]] терминологији има једно од неколико значења. У општем случају то је оружани сукоб противничких снага на копну, мору или ваздуху. У ширем смислу борба има исто значење као [[битка]] или [[бој]]. У ужем смислу борбом се сматра само борба нижих војних јединица, група и појединаца (или [[тенк]]ова. [[брод]]ова, [[авион]]а и слично). Борба се завршава побједом или поразом, али је побједа по правилу увијек релативна.
 
У свакој борби судјелује неколико чинилаца (фактора): људи (жива сила, човјек), материјална средства, [[простор]] и [[време|вријеме]]. У ратовима организованих војних формација одлучујућу улогу обично има бројност и квалитет снага, а у устанцима и [[герилскимали рат|герилским ратовима]] су често пресудни вјештина и [[морал]].
 
Општа начела која утичу на борбе су економија снага, [[иницијатива]], надмоћност, и [[изненађење]].
 
С обзиром на циљ, значај, снаге и посљедице борба се јавља у разним облицима. Познати су битка, бој и [[операција (математика)|операција]]. Мање борбе које не спадају у класификацију се обично подводе под борбу у ужем смислу и изучава их [[тактика]].
 
== Види још ==
1.572.075

измена