Велс — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке
Ред 54: Ред 54:


== Географија ==
== Географија ==
Велс се налази на [[Полуострво|полуострву]] у југозападном делу [[Уједињено Краљевство|Велике Британије]]. Површина Велса је 20.779 -{km²}-, око 274 -{km}- дужине и око 97 -{km}- ширине. Велс се граничи са [[Енглеска|Енглеском]] на истоку, [[Бристолски канал|Бристолским каналом]] на југу, [[Канал светог Ђорђа|каналом светог Ђорђа]] и [[Ирско море|Ирским морем]] на северу. Велс има приближно 1.200 -{km}- обале. Око обале се налази неколико мањих острва, највеће је [[Англиси]] на северозападу.
Велс се налази на [[Полуострво|полуострву]] у југозападном делу [[Уједињено Краљевство|Велике Британије]]. Површина Велса је 20.779 -{km²}-, око 274 -{km}- дужине и око 97 -{km}- ширине. Велс се граничи са [[Енглеска|Енглеском]] на истоку, [[Бристолски залив|Бристолским заливом]] на југу, [[Канал светог Ђорђа|каналом светог Ђорђа]] и [[Ирско море|Ирским морем]] на северу. Велс има приближно 1.200 -{km}- обале. Око обале се налази неколико мањих острва, највеће је [[Англиси]] на северозападу.


Већина Велса је брдовита, посебно у средишњем и северном делу. Планински врхови су се формирали за време задњег леденог доба, када је Британско острво било прекривено ледом. Највећи врх је [[Сновдонија]] који је на 1.085 -{m}- надморске висине.
Већина Велса је брдовита, посебно у средишњем и северном делу. Планински врхови су се формирали за време задњег леденог доба, када је Британско острво било прекривено ледом. Највећи врх је [[Сновдонија]] који је на 1.085 -{m}- надморске висине.

Верзија на датум 24. април 2014. у 04:13

Велс
Wales
Cymru

Крилатица: Cymru am byth
Химна: Hen Wlad Fy Nhadau
Положај Велса
Главни град и највећиКардиф
Службени језикенглески, велшки
Владавина
Облик државеУставна монархија
 — МонархЕлизабета II
 — Први министарКарвин Џоунс
Историја
Уједињење
 — Грифид ап Ливелин1057.
Географија
Површина
 — укупно20.779 km2(-)
 — вода (%)1,9
Становништво
 — 2010.3.006.400(-)
 — 2001.2.903.085
 — густина144,68 ст./km2(-)
Економија
БДП / ПКМ≈ 2010
 — укупно$ 85,4 милијарди(-)
 — по становнику$ 30.546(-)
ВалутаСтерлинг фунта (£)
 — код валутеGBP
Остале информације
Временска зонаUTC 
Интернет домен.uk
Позивни број+44

Велс (енгл. Wales; вел. Cymru) је једна од четири конститутивне земље Уједињеног Краљевства. Налази се на југозападу Велике Британије и граничи се са Енглеском на истоку. То је келтска земља у којој се говори и велшким језиком иако су келтски елементи у Енглеској и Шкотској готово ишчезли.

Термин Кнежевина Велс (енгл. Principality of Wales; вел. Tywysogaeth Cymru) се понекад користи, иако Принц од Велса нема никакву улогу у власти Велса. Велс никад није био суверена држава иако је краљ Грифид ап Луелин био на власти на данашњој територији Велса и 1056. године Енглеска је признала суверенитет Велса. 1282. године краљ Енглеске, Едвард I, победио Луелина II тако да је Велс до данас под енглеском суверенитетом, али је задржана традиционална титула независне краљевине. Велшки закони су тек замењени енглеским 1535—1542. године. Године 1999. основан је Велшки парламент (енгл. National Assembly for Wales; вел. Cynulliad Cenedlaethol Cymru) са ограниченим правима у одлучивању на локалном нивоу. Главни град Велса од 1955. је Кардиф.

Етимологија

Поријекло имена Велс потиче од англо-саксонске ријечи wealhas што значи странац, а корен те речи може се наћи и у још неколико европских регија где су германски народи дошли у додир с негерманским културама. Тако постоје Валонија у Белгији или Влашка (Валахија) у Румунији.

Географија

Велс се налази на полуострву у југозападном делу Велике Британије. Површина Велса је 20.779 km², око 274 km дужине и око 97 km ширине. Велс се граничи са Енглеском на истоку, Бристолским заливом на југу, каналом светог Ђорђа и Ирским морем на северу. Велс има приближно 1.200 km обале. Око обале се налази неколико мањих острва, највеће је Англиси на северозападу.

Већина Велса је брдовита, посебно у средишњем и северном делу. Планински врхови су се формирали за време задњег леденог доба, када је Британско острво било прекривено ледом. Највећи врх је Сновдонија који је на 1.085 m надморске висине.

Највиша забележена температура је измерена 2. августа 1990. +35,2°C, а најнижа 21. јануара 1940. -23,3°C.

Историја

Праисторија

Најстарији трагови насељености датирају из палеолита. У раздобљу 2000.-500. п. н. е. Британска острва су била насељена Иберима. Око 600. п. н. е. на острва су се населили Келти који су дошли у два селидбена таласа. У другом таласу долазе Бретонски Келти који насељавају Енглеску, Велс и шкотску равницу.[1] С временом, Келти свладавају иберско становништво и намећу се као владајућа аристократија.

Римска окупација

Римљани освајају већи део Велса крајем 1. века.

Средњи век

Велс никад није био суверена држава иако је краљ Грифид ап Луелин био на власти на данашњој територији Велса и 1056. године Енглеска је признала суверенитет Велса.

Велс је изгубио политичку независност 1282. када је краљ Енглеске Едвард I победио Луелина II тако да је Велс до данас под енглеском суверенитетом, али је задржана традиционална титула независне краљевине. Велшки закони су тек замењени енглеским 1535—1542. године. Године 1999. основан је Велшки парламент (енгл. National Assembly for Wales; вел. Cynulliad Cenedlaethol Cymru) са ограниченим правима у одлучивању на локалном нивоу.

Политика

Економија

Делови Велса су индустријски развијени још од 18. века. Рударство је у 19. веку привлачило доста еминиграната, у регију северно од Кардифа. Вађење угаља, жељеза, живе, бакра и злата је било заступљено. Због врсте земље, пољопривреда није развијена, док је узгајање стоке било развијеније. Велс, због својих националних паркова и природе привлачи велики број туриста, који играју велику улогу у мањим срединама.

Становништво

Према подацима из 2001, Велс је тада имао 2.903.085 становника. Да је независна држава био би на 134 месту. 25% становништва није рођена у Велсу, углавном су из Енглеске, док је само 2% становништва рођено ван Уједињеног Краљевства.

Енглески језик говоре скоро сви становници, који је de facto главни језик. Поред енглеског, око 20% становништва говори и велшки језик, који је такође службени језик.

Најраспрострањенија религија у Велсу је хришћанство (72%). Велшка пресбетериска црква је највећа, која је настала од Велшке методистичке цркве у 18. веку коју је присвојила црква Енглеске 1811. године. Око 2% становништва нису хришћани, док је 18% без религије.

Извори

Спољашње везе

 Уједињено Краљевство

Шаблон:Link FA Шаблон:Link GA