Пређи на садржај

Нагасаки — разлика између измена

27 бајтова уклоњено ,  пре 7 година
м
Уклањање сувишних унутрашњих веза
м
м (Уклањање сувишних унутрашњих веза)
На град је [[9. август]]a [[1945]]. бачена [[дебељко|атомска бомба]], која је одмах убила 39.000 људи, а за 75.000 се верује да су умрли накнадно од задобијене радијације.
 
Град у Јапану је био центар преко кога је [[Јапан]] у средњем веку био у контакту са спољним светом. Зато је био највећи католички град Јапана, до забране католичанства.
 
== Географија ==
Кад је [[Токугава Ијејасу]] преузео власт био је толерантнији, јер су му помогли многи Јапанци који су били католици, посебно католички даимјо самураји. У Шиманара побуни [[1637]]. суделују многи сељаци католици и отпуштени самураји ронини. Токугава је сматрао да [[Португалија|Португал]] стоји иза побуне и протерује све Португалце из Јапана, а католичанство забрањује.
 
Уместо Португалаца прихвата се трговина са [[Холандија|Холанђани]]ма, јер нису католици. [[Холандија|Холанђани]] преузимају трговину Јапана са светом. Године [[1720]]. допушта се проучавање холандског и кориштење холандских књига, тако да Нагасаки постаје главни центар изучавања европске науке и уметности.
 
== Атомска бомба ==
1.572.075

измена