Википедија:Упутства/Уређивање чланака — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Враћене измене Samborito (разговор) на последњу измену корисника FriedrickMILBarbarossa
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{Jakob Nilsen}}
{{УпутствоНавигација|Упутства|Обликовање чланака}}


'''Jakob Nilsen''' (eng. '''''Jacob Neilsen''''') rođen je 1957. godine u Danskoj. On je stručnjak za ''korišćenje web dizajna'', i ima doktorat iz oblasti [[interakcija čovek kompjuter|interakcije čovek-računar]] , koji je dobio u tehničkom univerzitetu u Danskoj, u Kopenhagenu. Jakob Nilsen, je korisnički zaštitnik i direktor ''Nilsen Norman Grupe'' (eng. Nielsen Norman Group) koju je osnovao zajedno sa '''Dr. Donald A. Normanom''' (bivši zamenik direktora istraživanja u kompaniji „'''Apple'''“). Dr. Nilsen je započeo pokret za „jeftino korisničko inžinjerstvo“ za brz i jeftin napredak korisničkog interfejsa i takođe je izumeo nekoliko korisničkih metoda, uključujući i heuristično procenjivanje. On je vlasnik 79 patenta u Ujedinjenim Nacijama, uglavnom na idejama da učini internet lakšim za korišćenje.
== Уређивање текста ==
Када сте на страници коју желите уредити, кликните на иконицу '''уреди''' која се налази на врху странице.

Када кликнете '''уреди''', појавиће се текст дотичне странице у оквиру за измену, где можете уређивати текст до миле воље.


== Уопштено ==
== Уопштено ==

Верзија на датум 11. мај 2014. у 20:44

Шаблон:Jakob Nilsen

Jakob Nilsen (eng. Jacob Neilsen) rođen je 1957. godine u Danskoj. On je stručnjak za korišćenje web dizajna, i ima doktorat iz oblasti interakcije čovek-računar , koji je dobio u tehničkom univerzitetu u Danskoj, u Kopenhagenu. Jakob Nilsen, je korisnički zaštitnik i direktor Nilsen Norman Grupe (eng. Nielsen Norman Group) koju je osnovao zajedno sa Dr. Donald A. Normanom (bivši zamenik direktora istraživanja u kompaniji „Apple“). Dr. Nilsen je započeo pokret za „jeftino korisničko inžinjerstvo“ za brz i jeftin napredak korisničkog interfejsa i takođe je izumeo nekoliko korisničkih metoda, uključujući i heuristično procenjivanje. On je vlasnik 79 patenta u Ujedinjenim Nacijama, uglavnom na idejama da učini internet lakšim za korišćenje.

Уопштено

Након што сте унели све измене, упишите у мало поље испод оквира за измену (тамо где пише "Уопштено") какву сте промену извршили (будите кратки!) - тај опис ће се појавити на страници Скорашње измене. Затим кликните на дугме Сними страницу. Страница ће тада бити снимљена на Википедији.

  • ПРЕПОРУКА: Ако намеравате да правите веће измене или пишете дужи текст, боље је да прво копирате стари текст странице на свој рачунар (у Notepad или неки други програм за уређивање текста), тамо га уредите, а затим коначну верзију ископирате у оквир за измену текста странице. То је корисно и зато што онда можете чувати своје текстове на свом рачунару, па можете писати допуне и када нисте повезани на интернет.

Преглед пре снимања промена

Када сте завршили са променама, обавезно кликните на дугме Прикажи претпреглед, које се налази испод оквира за измену. То дугме ће вам приказати како ће изгледати нови текст када га снимите. Ако нисте задовољни, наставите са изменама, а онда поново кликните Прикажи претпреглед.

За напредне

Након што створите и снимите нову страницу, добро је учинити следеће:

  • На тој страници кликните на текст Шта је повезано овде на дну странице како бисте проверили има ли чланака који већ воде на њу и користе ли ти чланци исто значење као оно које сте ви навели;
  • Проверите на Гуглу све странице на Википедији на српском језику где се спомиње име ваше странице (вашег чланка), па можете на тим страницама направити везе према својој страници/чланку.
  • Проверите има ли чланака на исту тему на другим језицима Википедије и онда их ставите као интервики на своју страницу.