Палата — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Фајл SPLIT-Hebrard_overall_color_restitution.jpg је уклоњен јер га је на Остави обрисао Fastily са разлогом: No source since 24 February 2014
Autobot (разговор | доприноси)
м Уклањање сувишних унутрашњих веза
Ред 10: Ред 10:
== Историја палата и термин ==
== Историја палата и термин ==


Реч а палата је из [[Француска|француске]] речи и латинског имена за назив једног брежуљка на којем је стајао стари [[Рим]] где су становали богаташи и неки од [[рим]]ских [[цар]]ева. Касније је палата значила стамбени део [[град]]а. У средњем веку су племство и владари били настањени у [[Замак|замковима]] који су били утврђени разним системима [[Тврђава|утврда]] како [[зид]]инама тако и [[утврда]]ма али су када је настало доба у којем је била осигурана сигурност на целом подручју настањивали луксузније објекте код којих нису биле тако важна утврђења и обезбеђења као што су биле палате а не више замкови који су били утврђени већ грађевине које су биле опремљеније за становање него за одбрану и које су имале често у свом склопу и опремљени екстеријер са парковским [[простор]]има као и [[фонтана]]ма и водоскоцима и ако су у [[град]]овима палате још увек и утврђени објекти. Када је у [[19. век]]у значај племства ослабио као палате су се именовале грађевине које су јавне као и велики приврдни објекти.
Реч а палата је из [[Француска|француске]] речи и латинског имена за назив једног брежуљка на којем је стајао стари [[Рим]] где су становали богаташи и неки од римских [[цар]]ева. Касније је палата значила стамбени део [[град]]а. У средњем веку су племство и владари били настањени у [[Замак|замковима]] који су били утврђени разним системима [[Тврђава|утврда]] како [[зид]]инама тако и [[утврда]]ма али су када је настало доба у којем је била осигурана сигурност на целом подручју настањивали луксузније објекте код којих нису биле тако важна утврђења и обезбеђења као што су биле палате а не више замкови који су били утврђени већ грађевине које су биле опремљеније за становање него за одбрану и које су имале често у свом склопу и опремљени екстеријер са парковским [[простор]]има као и [[фонтана]]ма и водоскоцима и ако су у градовима палате још увек и утврђени објекти. Када је у [[19. век]]у значај племства ослабио као палате су се именовале грађевине које су јавне као и велики приврдни објекти.


== Палате и привреда ==
== Палате и привреда ==

Верзија на датум 26. мај 2014. у 06:44

Палата је резиденцијални објекат луксузног типа у коме обично живе припадници аристократије, најчешће владарске породице.


Палата у Пакистану
Палата у Индији
Тосканска палата у Прагу
Велетрговинска палата у Прагу


Историја палата и термин

Реч а палата је из француске речи и латинског имена за назив једног брежуљка на којем је стајао стари Рим где су становали богаташи и неки од римских царева. Касније је палата значила стамбени део града. У средњем веку су племство и владари били настањени у замковима који су били утврђени разним системима утврда како зидинама тако и утврдама али су када је настало доба у којем је била осигурана сигурност на целом подручју настањивали луксузније објекте код којих нису биле тако важна утврђења и обезбеђења као што су биле палате а не више замкови који су били утврђени већ грађевине које су биле опремљеније за становање него за одбрану и које су имале често у свом склопу и опремљени екстеријер са парковским просторима као и фонтанама и водоскоцима и ако су у градовима палате још увек и утврђени објекти. Када је у 19. веку значај племства ослабио као палате су се именовале грађевине које су јавне као и велики приврдни објекти.

Палате и привреда

Као палата се данас означава велики стамбени комплекси где су становали велики владари као палата у Ниниви, Вавилонска палата. Велики владарски објекти су имали и посебан ред у скупљању дажбина као и њихову евиденцију које се зову приврдне палате. У релативно сиромашној средњој Европи у палатним привредама царских дворова се показала неизбежност правилне сеобе.

Види још

Литература

  • Овај чланак користи се информацијама из немачке Википедије


Спољашње везе